• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Двете най-големи партийни групи в ЕП поискаха замразяване на преговорите с Турция

Двете най-големи партийни групи в ЕП поискаха замразяване на преговорите с Турция

/КРОСС/ Лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент (ЕП) призоваха Европейския съюз (ЕС) да замрази преговорите за членство с Турция заради последвалите след опита за преврат чистки, предаде "Ройтерс".

"Нашето послание към Турция е пределно ясно: преговорите за присъединяване следва да бъдат замразени незабавно", заяви Манфред Вебер, лидер на най-голямата група в ЕП - тази на Европейската народна партия (ЕНП).

Думите му бяха повторени и от Джани Питела, който оглавява втората по големина група - на социалистите.

Над 110 000 души в Турция бяха уволнени или временно освободени от длъжност след опита за преврат на 15 юли, най-вече представители на армията, сектор сигурност, образование, държавна администрация, полиция и др.

36 000 бяха арестувани, последваха и закривания на редица медии в страната.

"При управлението на президента Реджеп Ердоган Турция все повече се насочва към авторитарен режим", коментира Питела. "Нашето политическо послание към Анкара е, че човешките и гражданските права и свободи, демокрацията не подлежат на договаряне, ако искаш да си част от ЕС".

По повод зачестилите критики на Брюксел към управлението му Ердоган коментира, че блокът "ще трябва да живее с последствията", ако реши да замрази преговорите и че Анкара би могла вместо това да се насочи към Шанхайската организация за сътрудничество.

Репресиите в Турция след опита за преврат заличиха започналото затопляне на отношенията с Брюксел, особено след като през март тази година бе подписано споразумение за връщане на нелегалните имигранти. Договорките продължават да се изпълняват, но някои в блока с опасяват, че това може да се промени на фона на влошаващите се двустранни отношения.

Наскоро Ердоган обяви, че може да постави въпроса с членството на Турция в ЕС на референдум догодина.

Анкара все още се надява да получи обещаното премахване на визи за турски граждани за Шенген, но макар да се говореше, че това ще се случи до края на 2016 г., това изглежда все по-малко вероятно.

По-рано две страни членки - Австрия и Люксембург - призоваха ЕС да замрази преговорите с Турция, но Франция, Германия и други държави предпочитат да се въздържат от подобна стъпка, особено на фона на опасенията как би повлияла тя на изпълняването на споразумението за връщане на мигранти.

Всички обаче са единодушни, че ако Турция изпълни заканите за връщане на смъртното наказание, разговорите за присъедияване ще бъдат спрени.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Прекратяване завинаги с анадолската кочина

23.11.2016 06:42:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.