• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Турският посланик притеснен за новините на турски по БНТ

Турският посланик притеснен за новините на турски по БНТ

София /КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов прие днес, 16 декември 2014 г., извънредния и пълномощен посланик на Република Турция у нас Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче.
От българска страна в срещата, провела се в Министерство на културата, взе участие и доц. д-р Бони Петрунова, заместник-министър на културата.
Посланикът на Република Турция в София Сюлейман Гьокче поздрави Вежди Рашидов за избирането му за министър на културата и му пожела успешен нов мандат. „Забелязвам, че работите с много високо темпо още от първите седмици, откакто отново сте на този пост", отбеляза посланик Гьокче и подчерта, че пожелава успех и на цялото ново българско правителство.
В проведения разговор бе потвърдено, че отношенията между Р. България и Р. Турция са традиционно приятелски и много добросъседски, а двустранният ни диалог се развива все по-успешно. „Смея да твърдя, че никога в историята отношенията между страните ни не са били така добри и така близки, както е през последните 5 - 6 години", заяви министър Вежди Рашидов.

По време на срещата посланик Сюлейман Гьокче изрази желание впечатляващата изложба „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България", която се открива официално на 15 април 2015 г. в залите на самостоятелното крило „Ришельо" в Лувъра и включва 1628 експоната от фондовете на 17 български музея, да бъде показана по възможност още догодина и в някой от най-престижните музеи в Република Турция, където също ще се радва на много голям и заслужен интерес. Турският дипломат и министър Рашидов се договориха страните ни да активизират и задълбочат сътрудничеството в областта на опазването на недвижимото културно наследство, като за целта ще бъдат предприети стъпки и за сформиране на съвместни екипи от археолози от двете страни, които заедно ще проучват значими обекти от културно-историческото наследство на територията на Турция и България. Министър Рашидов отбеляза също, че Турция през последните години вече е много напред в развитието на културния туризъм и страната ни би могла да черпи ценен опит в тази насока от постиженията на южната ни съседка.
В хода на разговора посланикът на Р. Турция у нас Сюлейман Гьокче изрази своята тревога по повод медийни публикации относно евентуалното сваляне или преместване на новините на турски език от БНТ 1. В тази връзка министър Вежди Рашидов отбеляза, че много би искал да се стигне до по-скорошно изготвяне и подписване на споразумение или договор за сътрудничество между БНТ и обществената телевизия в Република Турция, съгласно който двете обществени национални медии ще започнат на реципрочна основа да обменят свои интересни културни тв програми и предавания.
„Тези културни тв програми, които ще си обменяме, могат да са посветени на фолклора, музиката, народните танци, на традициите и обичаите най-общо казано, както и на архитектурата и изкуството, на литературата в нашите страни. Народите ни трябва да се опознаят по-добре, само така ще може да вървим напред, а взаимното опознаване, разбиране на съседа, безспорно, ще засили и доверието, приятелството помежду ни, това ще допринесе и за развитието на ползотворното и взаимоизгодно сътрудничество между страните ни", изтъкна министър Вежди Рашидов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.