• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Т. Трайков: Русия може да размисли за "Турски поток"

Т. Трайков: Русия може да размисли за "Турски поток"

/КРОСС/Русия започна да налага икономически санкции на Турция и да разполага военна техника в Сирия заради сваления руския самолет Су-24. Икономическите санкции са насочени включително и към туристическите агенции, на които им е забранено от външното министерство на страната да продават екскурзии в Турция. Президентът на страната Владимир Путин заяви, че всички проекти могат да бъдат преосмислени и прекратени, както и договорките. В Русия се говори и за бойкот на вноса на турски стоки, както и за митнически проблеми при получаването им.

По отношение на големите енергийни проекти между Русия и Турция, сред които е и „Турски поток", смятам, че може да има сериозно преосмисляне за тяхното осъществяване.

В крайна сметка „Южен поток" бе замислен, за да заобиколи една неуправляваема държава в лицето на Украйна и нищо не пречи Русия да реши да отмени един проект като „Турски поток", който минава също през една неуправляема от нея държава, каквато е Турция.

Това каза в сутрешния блок на бТВ бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по повод реакцията на Русия след свалянето на неин военен самолет от Турция. Според него няма как Турция да е нямала представа, че ще свали руски самолет. Те просто два месеца гледаха безсилно как руската държава със своите въздушни удари унищожаваше голяма част от въоръжението и техниката, с които турската страна беше снабдявала умерената сирийска опозиция.

Според Трайчо Трайков Москва не е искала да се стига до напрежение с Турция, защото те са едни от малкото им съюзници след кризата в Украйна. Аз съм убеден, че те са искрени във възмущението и изненадата си, допълни още той.

Ако зависеше и от двете страни, те биха продължили икономическото си сътрудничество, но нямат лице да го направят, каза още Трайков. По думите му Русия вече има действителна причина да не иска да осъществяви енергийните си проекти на територията на Турция.

Руснаците са хора на честа - риториката за защита на руски граждани извън територията на Русия започна още в Грузия и Южна Осетия и от тогава беше използвана в действията на Русия в Египет, Сирия, както и в Украйна. В момента Владимир Путин има изключително висок процент на одобрение от страна на руснаците и предприеманите от него мерки срещу Турция също ще получат подкрепа. Това каза от своя страна Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Сигналът на Русия и руските ръководители е много силен и ако те продължат да отказват срещи с представители на Турция, това би говорило за едно сериозно втвърдяване в отношенията между двете държави, коментира Керемедчиев.

Според него Турция се е превърнала в непредсказуем партньор. „Когато свалят един самолет търчат в Брюксел да дават обяснения и да търсят подкрепа от НАТО", допълни Керемедчиев.

„Тези тюркменски сили веднага се поставиха в крайната равна на „Ислямска държава" позиция", каза Керемедчиев. Той допълни, че руските военни сили ще очакват турски самолет да излезе от въздушното пространство на страната, за да се опитат да си отмъстят.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глупакът раздава акъл, при доказаното обстоятелство, че в главата му, в алабаша вместо тленен мозък, няма и следа от нетленен разум.

27.11.2015 10:44:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.