• 24 Окт 2021 |
 •  USD / BGN 1.6817
 •  GBP / BGN 2.3182
 •  CHF / BGN 1.8334
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

Доц. Иво Христов: НАТО не застана зад Турция - тя се провали дори като регионална сила

Доц. Иво Христов: НАТО не застана зад Турция - тя се провали дори като регионална сила

/КРОСС/ Иво Христов, доцент и доктор по социология, преподавател по социология на правото и историческа социология на модерните институции в Софийския и в Пловдивския университет, в интервю за Епицентър.бг

- Доц. Христов, една от хипотезите за сваления руски изтребител е свързана със зоната за сигурност, която Турция искаше да изгради на границата със Сирия, докато намесата на Москва в региона осуети тези планове. Какъв е вашият прочит на случилото се?
- Плановете за турска зона за сигурност със Северна Сирия противоречат на международното право. Все още никой не е отменил статута на Сирия като суверенна държава, освен ако не отменим цялото международно право. Нито една страна не може да налага едностранно зона за сигурност или какъвто и да било друг оксиморон в друга страна без нейно съгласие. 
Очевидно под благовидното наименования „зона за сигурност" Турция искаше да създаде платцдарм на сирийска територия, където да бъдат обучавани, въоръжавани и подготвяни антисирийските сили за свалянето на Башар Асад в Дамаск. Сили, които Турция отдавна създаде и финансира. Всичко трябваше да стане под предлог за защита на бежанците. Разбира се, този план беше ликвидиран с руската намеса в Сирия в началото на август. Забележете удивителното съвпадение: влизането на руските войски в Латакия и началото на така наречената бежанска криза, която очевидно беше елемент от многоходова комбинация, реализирана от Турция. 
Чрез бежанците Европа трябваше да бъде принудена да даде съгласие за създаването на такава зона за сигурност. Тоест Европейският съюз трябваше да обслужи турския външнополитически интерес, който освен свалянето на режима в Дамаск искаше да предотврати създаването на кюрдска автономия по нейната граница, тъй като това е кошмарът на Турция. 
Що се отнася до свалянето на руския изтребител, има две версии. 

- Какви са те?
- Че това е осъществено със съгласието на определени кръгове със САЩ. Или че е солова турска операция, тъй като Турция е изключително засегната от руските бомбардировки в Сирия. Известно е, че огромна част от терористичните организации в Сирия се създадоха с турската политическа, военна и логистична подкрепа, включително „Ислямска държава". Известно е също, че Турция търпи огромни загуби от прекратяването на бизнеса с евтин петрол, който се изнасяше от Сирия и Ирак. Намесата на Русия в Сирия постави кръст на турските амбиции в Близкия Изток и превръщането на Сирия в пашалъка Дамаск, каквато и била по-рано. Налице е комплекс от икономически, военни и политически причини. Но някои хора в Анкара не си дават сметка, че Турция надценява своите способности и че предизвиква една от водещите велики сили в света, която е и ядрена държава. Турция все пак е само регионална сила и нищо повече. 

- Ще се стигне ли до активизиране на кюрдската карта?
- Да, със сигурност. Ако Турция си е мислела, че с този акт ще пресече възможността за атака срещу нейния териториален интегритет, ще стане точно обратното. Турция ще има все по-големи проблеми не само в Ирак и в Сирия. Тепърва ще се разгръща кюрдският сепаратизъм, който ще бъде мотивиран и от страна на Русия. Колкото и да е странно, от създаването на независима кюрдска държава вече са заинтересовани поне три ключови държави в света, което е плашещо за турския териториален интегритет - САЩ, Русия и Израел. 

- Турция е държава, член на НАТО. Каква ще бъде ролята на НАТО в тази конфронтация? Пактът излезе с една лаконична декларация в защита на Анкара и толкоз. 
- Искам ясно да заявя, че декларация на НАТО няма. Има декларация на генералния секретар на НАТО, който представи личната си позиция. Няма обща позиция на страните-членки. Напротив - имаше информация от кулоарите за огромни напрежения и противоречия между отделните групи държави вътре в НАТО. Турция иска да използва НАТО и член 5 от договора, за да разрешава собствените си проблеми и да защити собствените си геополитически амбиции, представяйки своя конфликт с Русия, който тя сама индуцира, като едва ли не конфликт на НАТО с Русия. Някои хора в Анкара толкова са се самозабравили, че могат да подпалят Трета световна война в желанието си да се изявят като възродена Османска империя в Близкия Изток. Страните от НАТО се опитаха дипломатично да се дистанцират от такава политика. В този контекст аз разчитам и изявленията на Оланд и на Меркел, тоест на ключови държави от европейските съюзници на НАТО, както и изявления на Пентагона и на Държавния департамент. В изявлението на Пентагона ясно беше казано, че руският самолет е бил свален на сирийска територия, което поставя въпроса какво правят турски самолети там и на какво правно основание те свалят руски самолет, поканен от официалното сирийско правителство. 

- Не е ли противоречива политиката на САЩ в тази ситуация - официалните изявления са едни, а зад кулисите личат други интереси?
- Да, личат. САЩ нямат интерес от създаването на мощна коалиция в Близкия Изток, очевидно водена от Русия, която ще бъде и водещата военна сила в региона. 

- Защо?
- Защото Русия става един от основните геополитически дистрибури в региона и ще определя правилата след приключването на сирийския конфликт, а той все някога ще приключи. 
САЩ очевидно имаха интерес Русия да затъне в близкоизточното блато. По този начин разчитам и конструирането на изкуствен конфликт между Русия и Турция, елемент от което е свалянето на руския изтребител като предварително организирана провокация. Геополитическият интерес на САЩ изключва колаборация по две направления - интеграция между Русия и Германия като водеща страна в Европа и интеграция между Русия и Турция като водеща страна в Близкия Изток. Това ще постави под въпрос присъствието на САЩ в двата региона. 

- След създалото се напрежение обречено ли е съставянето на голямата коалиция Русия-САЩ и Европа срещу Ислямска държава?
- Няма такава коалиция, никога не е имало, няма и намерение да има. Значителна част от силите, които оперират на сирийския фронт, са създадени от членове на тази въображаема голяма коалиция. Не само създадени, но и въоръжавани, екипирани, подкрепяни логистично. Не може лявата ръка да отреже дясната. Очевидно обаче се извършва зачистване на одиозното творение Ислямска държава. Както се казва, Мавъра свърши своето дело, Мавъра следва да се оттегли (по Отело). Намесата на Русия в сирийския конфликт е била неочаквана за тези сили, но според мен има добра колаборация между част от руското ръководство и кръга около Обама, визирам държавния секретар Джон Кери. Внезапната на пръв поглед руска намеса в Сирия до значителна степен е договаряна с влиятелни среди във Вашингтон. 

- Какви ще са последиците от развоя на събитията и нестихващото напрежение между Москва и Анкара?
- Русия рязко ще интензифицира своята военна роля в Сирия. До този момент тя осъществяваше операцията, вземайки предвид резервите на Северноатлантическия пакт и на Турция. Мисля, че сега тези резерви по определение ще отпаднат. Мисля, че Русия ще наложи безполетна зона над Сирия. Ако някой е очаквал, че предизвиквайки Русия тя ще влезе в Трета световна война, ще стане точно обратното. Русия ще консолидира своята позиция в Сирия, ще осъществи още по-голям контакт с ключовия си съюзник в региона - Иран, а мисля - и с други държави. Мълчанието на Израел по въпроса е много показателно. 
 
- Какво ще се случи с бежанския наплив към Европа и заплахата от тероризъм?
- Защо направихте връзка между двете? Ако се вярва на официалната версия, а аз й вярвам, атентатите в Париж са извършени от хора с френски и белгийски паспорти, родени там. Това поставя много въпроси за така наречения европейски интеграционен модел и защо араби и бербери второ, трето и четвърто поколение се чувстват араби и бербери второ, трето и четвърто поколение във Франция или Белгия, а не се чувстват французи или белгийци. 
Бежанският поток е очевидно перфектно организиран от Турция и от нея зависи дали той ще се движи в една или в друга посока. Разбира се, това зависи и от волята и субектността на Европа, каквато тя няма. 

- Ще пусне ли Турция бежанците, които досега удържаше на своя територия?
- Ако Европа, разбирайте Германия и Франция, продължат да се дистанцират в подкрепата на турската политика, мисля, че бежанската карта ще се раизграе. Но този път няма да го отнесе Централна Европа, както се случи в първия етап на бежанската драма, за съжаление, ще го отнесем ние и Гърция. Македония и Сърбия вземат превантивни мерки по въпроса. Такива мерки отдавна взе Унгария, взимат ги също Хърватия и Словения. 

- Вашата прогноза веднага поставя въпроса за адекватността на българската политика в този момент?
- България не е субект, а обект на геополитическия процес. Казвам го с огромна болка, защото се намираме в драматичен развой на световната история, който засяга директно и нас. Фактът, че досега сме заобиколени от големите драматични събития, не означава, че това ще продължи и занапред. 

- „Турски поток" по всичко личи се пресели в историята. Това дава ли надежди за проекта „Южен поток"?
- Не. След тези събития ще се отиде на вариант за засилване на Северен поток и вероятно на търсене на други алтернативни трасета. Голяма част от икономическите, финансовите дори и политическите проекти между Русия и Турция ще бъдат прекратени. 

- В рамките на тази година пролича провала на неолиберализма, на мултикултурализма, на интеграционния модел в Европа. Каква Европа да очакваме оттук нататък и дали сегашните западноевропейски лидери ще понесат политическа отговорност за провалите?
- Европейският съюз в този вид вече е приключил. Как точно ще стане демонтажът е въпрос на конкретика, която не може точно да се предвиди. Основното противоречие в ЕС е противоречието между брюкселската трансатлантическа администрация, която представлява интересите на трансатлантическите корпорации, от една страна и националните държави от друга. Единият проект по определение изключва другия. Очевидно ще се отиде към разпад на европейското единно политическо, икономическо и военно пространство и изграждането на хлабава конфедерация от национални държави. Това означава край на проекта Европа като самостоятелен геополитически субект. Казвам го с огромна болка. Това показа, че ЕС е бил структуриран и изграден върху гнили основи. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не забравяйте кой "спонсориране " хитлеристка Германия преди втората световна война и направете връзка с икономическия "бум " на Турция през последните няколко години .

13.03.2016 09:05:21

Анонимен

Чети Бойко, чети, че нищо добро от Турция не ни чака!

20.12.2015 11:45:12

българин

Масова практика в Османсата империя е било да се заселват големи компактни маси мюсюлманско население в завладените Европейски територии. Разликата сега е, че първо се изпращат бежанците, а после ще ни завладяват. Това е новата "неоосманска" доктрина.

20.12.2015 11:38:12

28.02.2011

"Какво се вижда, когато се погледне от Турция към България? „Имах чувството, че когато се прибрах от Турция в България, напуснах Европа и отидох в Азия. Tова, което вижда човек, още като слезе на летището в България, никак не топли окото“, казва със съжаление доц. Христов. За него Истанбул е магаполис, той не е просто град. Социологът определя Истанбул като свят в света и споделя своето усещане, че „някъде към средата на моето пребиваване имах чувството, че съм се родил в Истанбул. Защото няма културна бариера, поне за мен. В много отношения Истанбул ми беше много по-близък културно, емоционално от Виена или Германия, където съм живял. Така че има някаква емоционална връзка.“ Доц. Иво Христов споделя и отличните си впечатления от градове от района на Мраморно море. „Чувствах се у дома си”, допълва той. Социологът дава за пример изживени случки в Истанбул за достойнство и почтеност и посочва, че през 20-те и 30-те години на миналия век България е била такава, но за съжаление тя вече си е отишла. „Това е османски морал, почтеност, добро приятелство, това да държиш на думата си. Наши изселници ми казаха, че в турската култура дори е имало такъв израз от миналия век: “Да държиш на думата си като българин”, казва доц. Христов. Той изтъква, че българите са били народ, който се е ползвал с уважението на турците. „И уважението на един имперски народ не се печели лесно. Според мене всичко това безвъзвратно е заминало в миналото”, допълва социологът."

01.12.2015 15:25:20

Анонимен

Предстоят нови пикове в пропагандната война, а България като фронтова територия ще бъде въвлечена

28.11.2015 18:08:17

Анонимен

Доклад на ДАНС твърдял: Има руска връзка в блокирането на сайта на ЦИК Атаката била скрита, но имало основание да се предполага, че идва от Москва

28.11.2015 16:27:17

Климент

Всичко е вярно. Пропуснато е следното: Миграцията и тероризмът могат да бъдат победени единствено с отказ от неолибералната философия на Запада, с която днес се управлява постиндустриалният свят. Сега прочетох, че Франция се оттегля временно от Конвенцията за правата на малцинствата. Правилното е донякъде, истински правилният ход е ДЕНОНСИРАНЕ на Конвенцията и приемане на Конвенция за отговорностите на гражданина.

28.11.2015 05:47:21

Ивайло Иванов

Естествено, че се върти около Русия! Какъв е смисъла да следите доцент Иво Христов, като те осмисляте това! Светът се върти и около нефта! Затова е цялата тази дандания в Близкия Изток от години насам! Светът се върти и около имперските интереси на САЩ! https://alterinformation.wordpress.com/2014/05/16/984914059/

28.11.2015 00:32:57

Анонимен

На мен ми пука!!! И винаги ми е било интересно да чуя неговото мнение! А на теб, ако не ти е интересно - не го чети! Що се отнася до Русия, дори като Руска федерация - пак е с най-голяма територия в света. Не бих казал че света се върти около Русия, но РФ все пак оказва влияние.

28.11.2015 00:04:29

Анонимен

А на кого му пука ти какво мислиш, глупако? Да не мислиш, че планетата се върти около русия.

27.11.2015 21:12:27

Анонимен

перфектен анализ! Честито на доц. Христов!

27.11.2015 18:28:49

Проф.Людмил Георгиев

От години твърдя, че тандемът в ръководството на Турция между Реджеп Таип Ердоган и Ахмед Давутоглу е най-грозното съвременно предизвикателство не само спрямо България, но и по отношение на цялата Християнска цивилизация, независимо дали става дума за нейните католически, протестантски или православни части! Същото, абсолютно същото се отнася и за турския народ, защото шизофренният тандем Ердоган-Давутоглу се обяви категорично срещу принципите на Бащата на съвременна Турция – Мустафа Кемал Ататюрк! Тези откровени идиоти, имам предвид Ердоган и Давутоглу, ревизириха по абсолютно безпардонен начин фундаменталните идеи на Мустафа Кемал относно ситуирането на Република Турция в бъдещето! Но, както винаги съм казвал, историята се повтаря – шизофренният тандем Ердоган-Давутоглу реши, че ще реализира своите абсурдни неосмански идеи като свали онзи ден руски самолет?!?… Наистина трябва да си откровен идиот, за да си мислиш, че можеш да се покажеш като лидер на ислямския свят, удряйки в гърба руския самолет! В случая думата ми не е толкова за тандема Ердоган-Давутоглу – те са свършени и въобще не ме интересуват! Дали ще ги гръмнат руските спец.служби или кюрдите, няма никакво значение! По-важното е, че тези идиоти приключиха с Турция – тази държава ще се разпадне много по-скоро, отколкото очаквате! Турция има един шанс – народът да се вдигне и да се освободи от тези кретени – военните, които бяха вкарани по абсурден начин в затворите, журналистите – по същия начин, и много обикновени турски граждани!

27.11.2015 16:19:49

Анонимен

Не, просто НАТО излезе от ситуацията много МЪДРО. За което някои съжаляват

27.11.2015 15:49:50

ruth

Доц. Христов - отново брилянтен в своя коментар!

27.11.2015 14:20:04

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.