• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Турция се опасява от 600 хиляди нови бежанци от Сирия

Турция се опасява от 600 хиляди нови бежанци от Сирия

/КРОСС/ Турция се опасява, че сраженията край сирийския град Алепо може да предизвикат ново струпване на бежанци край границата й. Поредната бежанска вълна от Сирия към нашите граници може да достигне 600 хиляди души, предупреди турският вицепремиер Нуман Куртулмуш след извънредното заседание на турското правителство. В него е участвал и началникът на Генералния щаб на турската армия Хулуси Акар. 

Турция е нащрек и е подготвена за действия срещу евентуалната заплаха за нейната сигурност, подчерта Куртулмуш.

Според него новата бежанска вълна е предизвикана от ударите на сирийските проправителствени сили, подкрепяни от руските бомбардировачи, които поразяват цивилно население.

85 на сто от ударите на руските ВВС са извършени срещу умерената опозиция и срещу цивилни и само 15 на сто срещу джихадистите от „Ислямска държава". Евентуална офанзива на сирийската армия и руските ВВС в областта между Азес и Джераблус може да отключи нов бежански поток към турската граница. Близо едномилионното население в тази област е нащрек и всеки момент може да се надигне да бяга, подчерта Куртулмуш.

Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди, че страната му не може да понесе сама целия товар на бежанската криза. Той обвини Русия и другите сили, подкрепящи правителството на Башар Асад, че са виновни за бежанската криза. Ситуацията с бежанците показвала колко далеч от мира са Русия и другите сили, подкрепящи Асад. Това оказва натиск не само върху Турция, но и върху Европа, заяви Давутоглу пред журналисти след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, която се състоя вчера в Анкара.

Германия и Турция договориха съвместен план от 10 точки за разрешаване на мигрантската криза, който включва оказване на помощ на сирийските бежанци по турската граница. От германска страна ще бъде осигурена техническата база.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.