• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Конфликт с много пластове

Конфликт с много пластове

/КРОСС/Конфронтацията Турция - Русия явно е политически избор, коментира Тихомир Безлов

Източник: "24 часа"

Първото, което си струва да се припомни в случая със сваления от Турция руски самолет, е контекстът. Инцидентът се случи точно когато се очерта сближаване между Запада и Русия след атентатите в Париж, след като френският президент Оланд и британският премиер Камерън започнаха да говорят, че с Русия ще действат като съюзници, и след като руският президент Владимир Путин се разпореди на военните си части в Сирия да гледат на французите като на съюзници.

Обикновено такива самолетни инциденти пораждат огромен брой интерпретации и минават десетилетия, преди да се изясни какво точно е станало.

Все пак няколко неща правят впечатление. Възможно ли е свалянето на самолета да е случайно? Много западни военни експерти коментират, че първото, което се прави при ситуации като в Сирия и Ирак и страни с противоположни интереси и активна дейност на авиацията, е да се минимализира рискът.

Ако двата самолета летят с над 1000 км/ч, някакви 2-3 километра са неразличими за човешките сетива. А чисто статистически след определено натрупване на случаи грешката става неизбежна. Между руснаците и турците имаше много примери на избегнати досега инциденти. Няколко неща обаче сочат към заключение, че конфронтацията в момента е политически избор.

Във вторник първоначално руската страна избягваше коментарите и много от световните информационни агенции очакваха, че инцидентът може да бъде омаловажен. След като турската страна обаче много активно и бързо коментира свалянето на самолет, се стигна до изказването на Путин. То постави политическата тема.

Турците казват, че е имало няколко предупреждения към руския самолет. Това навежда на заключение, че те са се колебаели как да действат и изглежда много вероятно предположението, че са чакали политическо решение.

Как могат да се развият

нещата оттук нататък? Конфликтът е многопластов с много противоположни интереси и коалиции. За Русия Сирия на Асад е изключително важна, тъй като е последният техен останал съюзник в Близкия изток. От друга страна, за Турция заедно със Саудитска Арабия и останалите монархии в залива противопоставянето на Иран и подкрепата за анти Асад бунтовниците в Сирия е безкомпромисно.

Западна Европа и САЩ са също в сложна ситуация - Турция е техен съюзник, но те имат различни интереси по отношение на Сирия. Неслучайно няколко пъти се отказаха да подкрепят турската позиция за зони за сигурност в Сирия (точно зоните, над които летят руските самолети в случая).

В същото време по чувствителния след атентатите в Париж за ЕС проблем с бежанския поток

Турция е най-ключовата

страна

Вълната достигна такива размери вече, че дори Швеция, една от най-благосклонните към бежанците държави, практически затвори границите си.

В сряда френският премиер обяви, че трябва да прекрати политиката на приемане на бежанци от Близкия изток. От петък Македония след Словения и Сърбия започна да спира т.нар. икономически имигранти. Но на всички страни от "балканския път" е ясно, че без Турция бежанската вълна няма как да бъде овладяна.

Същевременно ясно е, че нито Турция, нито Русия имат интерес да се задълбочава конфронтацията. Самият Ердоган обяви, че не са знаели, че свалят руски самолет. Дали е така, е дискусионно. По-вероятно е турската страна да е знаела какъв е самолетът, а изказването на турския президент сега да цели намаляване на напрежението. Руският външен министър Лавров от своя страна заяви, че няма да има руско-турска война. В самата Русия войната в Сирия не е популярна и има критики, че отивайки в Близкия изток, Путин намалява усилието си в Украйна (а там нещата отново се изостриха след спирането на тока в Крим). Вероятно Русия ще търси някаква форма на реванш, но тя ще е в тюркските райони край границата с Турция.

Дългосрочно обаче, струва ми се, руснаците имат нужда от западна подкрепа в Сирия - иначе ще затънат. Оказа се, че са илюзии прогнозите за бърза тяхна победа срещу "Ислямска държава".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако има човек на света който знае какво прави и как да го направи, то това е само В.В.Путин.А и никой не е твърдял за "бърза" победа над ИДИЛ.Русия също няма интерес от идването на толкова "бърза" победа.

26.11.2015 14:40:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.