• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Илиян Василев: Путин и Ердоган са много сходни като политици

Илиян Василев: Путин и Ердоган са много сходни като политици

/КРОСС/Бившият български посланик в Русия Илиян Василев не смята, че отговорът на Русия спрямо Турция ще е военен. Той обаче е убеден, че при всички положения някакъв отговор ще има.

„Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина", каза Василев пред bTV по повод инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет с аргумента, че е нарушил нейното въздушно пространство.

„Когато едно напрежение се натрупва, няма начин в даден момент то да не ескалира и да премине през границата", каза Василев. По думите му подобен конфликт на този в Сирия би довел до напрежение и в много други страни.

Василев припомни за предишните случаи, в които Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция, като тогава е последвало извинение. „Не знаят ли, че всеки един такъв полет е взривоопасен, просто заради натрупаното напрежение", каза Василев.

По думите му Владимир Путин и Реджеп Ердоган са много сходни като политици.

„Военните операции на границата между Сирия и Турция могат да предизвикат бежански поток и да усложнят хуманитарната ситуация в Турция", смята българският посланик в Анкара Надежда Нейнски.

„Рискът за България произлиза от възможността за ескалация и възможната бежанска вълна", допълни още тя. По думите й това напрежение между Русия и Турция няма да повлияе добре на ситуацията.

Не трябва да забравяме, че нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от страна на Русия се случва вече на няколко пъти. Руският министър на външните работи също вече е бил предупреден няколко пъти, че ще бъдат предприети съответни насрещни мерки, коментира Надежда Нейнски. Тя добави, че няма информации и доказателства, че в района на свалянето на руския самолет има подразделения на „Ислямска държава". Според нея трябва да се разбере от друга страна дали сред тюркмените има терористични ядра и поддръжници на терористичната организация.

Информацията, която предостави Турция в НАТО беше т.нар. радарна карта. Счита се, че доказателствата, които са били предоставени на извънредната среща на НАТО са категорични за нарушаване на въздушното й пространство и затова решението от тази среща беше абсолютно единодушно взето, каза още посланикът ни в Анкара. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Илиян Василев е псевдо анализатор.За да анализираш трябва да имаш мозък,а при него това условие не е изпълнено.

25.11.2015 11:49:13

Анонимен

Скрийте тоя идиот тъй като вече започна да мирише.

25.11.2015 09:58:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.