• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Турция няма да разреши ползване на базата „Инджирлик“ за удари срещу ИД

Турция няма да разреши ползване на базата „Инджирлик“ за удари срещу ИД

/КРОСС/ Турция няма да разреши военновъздушната база „Инджирлик" край град Адана да бъде ползвана за удари на коалицията срещу „Ислямска държава" за освобождаване на иракския град Мосул. Това заяви на пресконференция говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.
По думите му, Анкара държи на принципа, че военни удари няма да бъдат достатъчни за успешната борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава". Необходимо е преди всичко да бъдат отстранени причините, довели до възникването и действията й. Политическите средства също трябва да заемат място в борбата срещу джихадистите, допълни говорителят.
Преди време Анкара бе поставила условия пред САЩ срещу изпълнението, на които би се съгласила да предостави базата „Инджирлик" за въздушни удари. Едно от главните условия бе искането за обособяване на забранена за полети зона над Сирия.
Отказът на Анкара за базата „Инджирлик" съвпадна по време с посещението на началника на централното командване на САЩ ген. Лойд Остин в Анкара, който вчера имаше разговори с турския генералитет във връзка с военна операция в Мосул срещу „Ислямска държава".
В същото време в началото на този месец Турция и САЩ започнаха съвместно обучение и военно оборудване на първата група от 1500 бойци на сирийската опозиция за провеждане на военни операции. Турция обяви, че ще предоставя военно обучение не само на иракските кюрдски бойци, но и на иракската армия и на сунитските сили в района на Мосул, съобщава БНР.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.