• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Юнкер към Турция: Спрете да ни обиждате на фашисти и нацисти и освободете нашите журналисти

Юнкер към Турция: Спрете да ни обиждате на фашисти и нацисти и освободете нашите журналисти

/КРОСС/ Освен за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер обърна специално внимание на отношенията с Турция по време на речта си на откриването на сезона в Европейския парламент.

Люксембургският политик подчерта, че в обозримо бъдеще Турция няма шансове да се присъедини към Общността. Юнкер припомни, че правосъдието и основните ценности са най-важните точки в присъединителните преговори на всички държави, кандидатстващи за членство в ЕС, а до този момент Турция не е показала, че споделя европейските виждания по тези въпроси.

„От известно време Турция стремително се отдалечава от ЕС", коментира Юнкер в речта си пред депутатите в Страсбург, цитиран от „Фокус".

Той разкритикува властите в Анкара заради преследването на представителите на медиите в страната, като същевременно призова за освобождаване на задържаните европейските журналисти.

„Обръщам се с призив към властите в Турция - освободете нашите журналисти, нека те да си отидат!", заяви Юнкер.

„Престанете да обиждате нашите държави и правителствените лидери, като ги наричате фашисти и нацисти", допълни призива си председателят на Еврокомисията.

Съгласно думите на Юнкер, Европа е „континент на зряла демокрация".

„Тези, които съзнателно го оскърбяват, унищожават всички възможности за изграждане на мостове. Понякога имам чувството, че някои хора в Турция искат да изгорят всички мостове, а след това обвиняват ЕС за разрива в преговорите за присъединяването на страната към Съюза", коментира люксембургският политик.

От друга страна обаче, председателят на ЕК увери, че както и по-рано, Европа „протяга ръка" за приятелство с Турция.

„Все още протягаме ръка към великия турски народ и всички онези, които са готови да сътрудничат с нас на база нашите ценности", завърши Юнкер.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.