• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Доналд Туск призова Европа да отвори границите си

Доналд Туск призова Европа да отвори границите си

/КРОСС/ Европа трябва да се върне към политиката на отворени граници, заяви в австрийската столица председателят на Европейския съюз Доналд Туск, цитиран от DPA. „Днес отваряме нова страница в борбата си с миграционната криза и тя се нарича Връщане към Шенген", каза Туск след среща с австрийския канцлер Вернер Файман във Виена.

Австрийската столица е първата спирка в четиридневната обиколка на Туск по балканския маршрут на мигрантите.

Длъжни сме заедно да понесем хуманитарните последици от нашето решение", отбеляза председателят на ЕС и призова да се окаже подкрепа на Гърция, подложена на засилващ се натиск от страна на блокираните мигранти, които вече не могат да пътуват по-нататък по балканския маршрут.

Туск заяви, че при посещението си в Турция на 3 и 4 март ще настоява пред турските ръководители да се ангажират повече в справянето с кризата с мигрантите, предаде AFP.

Както вече показа, Европа е готова да отпусне значителна финансова помощ на страните, които са в съседство с райони на война. Същевременно очакваме нашите партньори да се ангажират в по-голяма степен - необходимо условие за избягване на хуманитарна катастрофа. Това ще е темата на разговорите ми в Турция, каза Туск на пресконференция във Виена.

Австрийският канцлер заяви, че страната му няма да може да приеме още стотици хиляди бежанци тази година. Австрия не възнамерява да се превръща в чакалня за мигрантите, които искат да стигнат до Германия, каза Файман след срещата с Туск.

Политиката на транзитно преминаване трябва да се прекрати, този хаос трябва да се спре. Ще ви излъжа, ако кажа, че можем да продължим в същия дух и да приемем 200 до 400 хиляди души тази година, предоставяйки им статут на бежанци. Не, ние няма да се справим с това", допълни Файман, перифразирайки думите на германския канцлер Ангела Меркел Ще се справим".

В четвъртък председателят на ЕС ще се срещне в Анкара с турския премиер Ахмет Давутоглу, а в петък ще разговаря в Истанбул с президента Реджеп Тайип Ердоган. Тази вечер Туск ще бъде в Любляна, утре - в Загреб и Скопие, а в четвъртък сутринта ще пристигне в Гърция.

Срещите му ще се състоят преди европейската среща на върха на 7 март в Брюксел, в която ще участва и Турция, разглеждана все повече от европейците като ключ към решаването на миграционната криза, разединяваща Евросъюза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма по- сляп от този, който не иска да вижда.

02.03.2016 10:42:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.