• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Асен Кичуков: Тютюнопроизводството у нас отмира

Асен Кичуков: Тютюнопроизводството у нас отмира

Тютюнопроизводството в България отива в миналото. Между 50 и 60 на сто от тютюнопроизводителите са се отказали от производството на тютюн, а броят регистрирани производители по данни на министерството на земеделието не отговаря на реалния брой на активните производители на тютюн, заяви председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков в интервю за БНР.

Срокът за регистриране на тютюнопроизводителите с обработваемите от тях площи и сключени договори за произведения тютюн изтече на 25 юли.

По данни на МЗ има шест хиляди регистрирани производители, а това е една осма част, обясни Кичуков, според когото хората са загубили интерес, имали са трудности с договорите за изкупуването на тютюна, изплашени са и са решили да не се регистрират, обезсърчени са и не си търсят правата.

Ако до миналата година сме имали 16-17 хил. тона ориенталски тютюни, тази година няма да бъдат повече от 6-6,5 тона, посочи Кичуков и изрази песимизъм, че ще има протести на тютюнопроизводителите. Той прогнозира, че ако въобще има някакви протести, то те ще бъдат за изкупените, но неизплатени количества за миналата година.

Договорът между тютюнопроизводителя и търговеца на пазара за съжаление и хвърчащ лист без юридическа стойност и ще продължи да бъде така, допълни Асен Кичуков и разказа, че производителите сключват по 4-5 договора за един и същ масив, един и същи парцел и едно и също количество ориенталски тютюн, като това се прави само за да бъде защитен производителят откъм изкупна цена: Коректност ще има, когато стигнем цени между 8 и 10 лв. на килограм. Разликата в цената със съседна Гърция е сто процента отгоре. Родопите се обезлюдиха. Ако идете в селата, където са се отглеждали тютюни, ще видите че няма млади, няма и възрастни хора. Отидоха в съседна Гърция. Работят за гърци, които отново произвеждат тютюн.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Стига с тоя тютюн и плащане на субсидии за боклуци. По-добре е, че сте се праждосали в Гърция.

28.07.2016 22:36:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.