• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Цачева: Приоритетите ни са ефективна, бърза и справедлива съдебна власт и ред в борбата с корупцията

Цачева: Приоритетите ни са ефективна, бърза и справедлива съдебна власт и ред в борбата с корупцията

/КРОСС/ Основните ни приоритети са гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт и институционален ред за борба с корупцията. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на брифинг, в който тя представи приоритетите на ръководеното от нея ведомство.

Цачева поясни, че първият приоритет се постига с актуализираната стратегия за реформата на съдебната власт. По думите ѝ до момента основно усилия са били положени в систематизиране на мненията, становищата по изработване на единно звено антикорупционен орган, който да координира работата по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, там, където действията срещу корупционни практики не са довели до успех. Тя обясни, че се предвижда единният орган да бъде ситуиран около сега създадената и добре работеща Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Министърът допълни, че Комисията ще бъде натоварена допълнително с компетентности именно по противодействие на корупцията. По думите ѝ комисията ще бъде петчленна, а предложението е председателят да се избира от Народното събрание.

„По Конституция това е законодателният орган на България, който е натоварен с очаквания и на практика да бъде най-прозрачната институция", коментира Цачева.

Министърът поясни, че новите моменти по отношение на единния орган за борба с корупцията е приобщаването на компетентностите и правомощията на специализирана дирекция в ДАНС, която и до момента има предмет на работа, противодействие на корупцията.

„Няма да има разследващи функции, дейностите са свързани със събиране, анализ на информацията, която достига до Комисията", допълни министърът на правосъдието.

Цачева обяви още, че вече има одобрена мярка за разработване на правила, гарантиращи възможността за разследване на главния прокурор. Министърът обясни, че правилата за търсене на отговорност за тримата големи са разписани в пътната карта в изпълнение на препоръките по анализа и доклада на европейските прокурори.

„Предстои да бъде обсъдено, но към настоящия момент това е разписаната мярка, която е одобрена от Висшия съдебен съвет", допълни Цачева.

Министърът на правосъдието поясни, че в пътната карта по изпълнение на актуализираната стратегия за реформата в съдебната власт са разписани две нарочни пътни карти, които са свързани с анализа от доклада на европейските прокурори при партньорската проверка за структурата и функционалността на прокуратурата в Република България.

„Представих тази пътна карта на ВСС. Тя беше одобрена, като администриращите магистрати я допълниха с две нови мерки. Що се отнася до ангажиментите на правителството, в частност на МП, тъй като там мерките са за различните институции, които имат отношение към прокуратурата - наше задължение е да се преосмислят текстове в Наказателния кодекс. Има работна група за това - длъжностните престъпения да бъдат не само по отношение на лицата, заемащи държавна служба, а и на такива, които са ангажирани в търговски дружества, търговски фирми, банки", коментира Цачева.

"Що се отнася до конкретната препоръка, която с основание създава интерес, няма предложение за излизане на следствието извън прокуратурата, за да бъде разследван главният прокурор. Става дума да се разпишат правила, които да гарантират възможността за разследване на главния прокурор. Това е препоръка 40, по нея има предвидена и одобрена мярка за разработване на правила, за да има огледалност по хоризонтала за разследване на така наречените "трима големи", каза Цачева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.