• 20 Юни 2018 |
 •  USD / BGN 1.6957
 •  GBP / BGN 2.2303
 •  CHF / BGN 1.7006
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 26°C

Цецка Цачева начерта три приоритета в сферата на правосъдието

Цецка Цачева начерта три приоритета в сферата на правосъдието

/КРОСС/ Приоритети за българското председателство в сферата на правосъдието са службата на европейски прокурор, новата съдебна стратегия и регламента за родителската отговорност. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева пред журналисти в Брюксел, където тя е на посещение във връзка с бъдещото ни Председателство на съвета на ЕС, предаде "Фокус".

"Акцентирах върху трите български приоритета в сферата на правосъдието. На първо място службата за европейски прокурор - разчитаме, че тази есен, през октомври ЕП ще одобри регламента, което означава, че за нас по време на председателството ще се отвори страшно много работа. Така както сме били много активни по тази тема, тепърва ще трябва да се структурира и изгражда, да се провежда избор за европейски прокурори", обясни Цачева.

По думите ѝ втората тема е свързана с подготовката на новата стратегия за правосъдие за периода 2019-2023 г.

"Хубавото тук е, че България има свой опит в това с промените в Закона за съдебната власт. Имаме въведено електронното правосъдие. Предстоят промени в процесуалните кодекси, за да може то да стане факт. Това се прави в посока към прозрачност, достъпност и облекчение за гражданите", добави правосъдният министър.

"На трето място е регламентът, свързан с признаване и изпълнение на решение съда във връзка с родителската отговорност и посегателството върху деца, защото когато в резултат на движението на лица в рамките ЕС се стигне до отвличане на дете от единия родител, е необходимо да има правен механизъм, по който детето да бъде защитено", каза още Цецка Цачева.

"Това са три теми, по които имаме амбицията да приключим по време на нашето председателство. Зависи, разбира се, какво ще наследим от тези, които преди нас председателстват - от естонската държава", обобщи министърът.

Тя добави, че в рамките на втория ден от посещението ѝ в Брюксел ще се срещне с председателите на двете комисии на ЕП, които имат отношение към правосъдието - Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред и Комисията по правни въпроси, както и със зам.-главния секретар на ЕК.

Цачева уточни, че до края на годината България може да изпълни препоръките в доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка.

"Със задоволство мога да отбележа, че за сроковете, които до момента са изтекли, мерките са изпълнени. Има известно забавяне по отношение на съдебната и прокурорска карта с оглед намаляване на тежестта, разтоварване на някои от най-натоварените съдилища, но срокът там е по-продължителен", коментира Цачева.

Министърът добави, че между 14 и 16 юни в София е била мисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

"За първи път срещите с представители на българските институции бяха организирани по ново начин - съответната препоръка от януарския доклад с предвидените мерки и конкретните срокове в работния график, който ние имаме", коментира тя и добави, че проведените срещи са протекли в конструктивен, диалогичен, партньорки дух.

"Поели сме ангажимент регулярно да информираме партньорите за напредъка. Аз съм обнадеждена и се надявам така, както прозира и от самия януарски доклад с един вече обозрим хоризонт - края на 2018 г. тази проверка спрямо България да приключи, но това зависи от работата ни в изпълнение на препоръките", каза още правосъдният министър.

 

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.