• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ц. Цачева: Законопроектът е в съответствие с решенията на Конституционния съд

Ц. Цачева: Законопроектът е в съответствие с решенията на Конституционния съд

/КРОСС/Започнаха дебатите по промените в конституцията. Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов изразиха пред депутатите оптимизъм за очертаващ се консенсус. 

Внесеният законопроект е в съответствие с установените вече от Конституционния съд решения, визиращи формата на устройство на държавата в частта за съдебната власт, посочи при представянето на законопроекта председателят на парламента Цецка Цачева. Според нея промените целят структурна и организационна реформа на съдебната власт, която не е самоцел, а е необходима, за да бъде установено и поддържано върховенството на правото - "гаранция както за възстановеното чувство за справедливост от страна на всеки гражданин, така и условие за развитие на бизнеса".

За да се гарантира независимостта на съдиите и да не се допуска външно влияние, следва да се приеме новата институционална структура на ВСС, така че да се обособят отделни колегии, каза Цачева. За да се гарантира независимостта на съдиите, не трябва да се допуска членове на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, да участват в решаването на кадрови въпроси на съдиите и обратно, посочи тя.

Цачева отбеляза, че изборът на членове на ВСС от квота на съдебната власт ще се извършва пряко от общите събрания на магистратите.

Надявам се квалифицираното мнозинство, нужно за изменение в Конституцията, да бъде убедено в необходимостта и навременността на тези промени, каза Цецка Цачева. По думите й изменението не е самоцел, а е част от общия пакет необходими промени в законите, който се отнася до съдебната власт. Целта е да можем да постигнем нещо толкова простичко, което всички ние като граждани очакваме - справедлива съдебна система, заяви Цачева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.