• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Христо Иванов: Цачева ще имитира реформи, а Захариева ще замазва пред Брюксел

Христо Иванов: Цачева ще имитира реформи, а Захариева ще замазва пред Брюксел

/КРОСС/ „Дублирането на ресор „Правосъдие" в новия кабинет е малко унизително за новия правосъден министър Цецка Цачева, очевидно премиерът си дава сметка, че тя няма шанс да обяснява навън това, което се случва в България, и затова оставя вицепремиера Екатерина Захариева да прави това". По този начин лидерът на „Да, България" и бивш министър на правосъдието от предишния кабинет „Борисов" Христо Иванов коментира пред БТВ конфигурацията на правителството.

„На г-жа Цачева мандатът е да прави всичко друго, но не и необходимите реформи. Цачева ще крепи статуквото тук, а г-жа Захариева ще обяснява какви успехи имаме навън", обясни още по-директно той.

По думите му Екатерина Захариева е отказала да бъде отново правосъден министър, защото това би означавало „да не пипаш Цацаров и да имитираш реформи". Затова и в крайна сметка я склонили на следната конфигурация:

„Едната няма да прави реформите, другата ще замазва в Брюксел".

Иванов отбеляза, че познава Цачева и „оставена на себе си" тя би тръгнала в правилната посока, но е „получила инструкции" да не пипа властта на главния прокурор Сотир Цацаров и да му помага за овладяването на нови позиции в съдебната система, включително при избора на нов председател на Върховния административен съд.

„Не става дума за мои идеи, не става дума за някакви идеи, които „Да, България" е измислила. Това са неща, които се искат евроекспертите. Или имаме реформа на прокуратурата, или всичко, което правим в съдебния сектор може да е много хубаво, но няма да е съдебна реформа", подчерта бившият правосъден министър.
По думите му борбата с корупцията е невъзможна без премахването на усещането за недосегаемост на определени лица от бизнеса, политиката и публичния живот.

„В България има недосегаеми и всички останали, което са оставени да се оправят кой както може. Прокуратурата е инициатор на наказателното преследване, от нея зависи дали тази недосегаемост ще спре", подчерта Христо Иванов.

Според него акциите на държавното обвинение след „ЦУМ-гейт" са кампанийни и „във връзка с необходимостта на г-н Цацаров да замаже огромния си гаф" при срещата с бизнесмени. Според него даже версията на обвинител №1 и на посредника за срещата Георги Гергов (че издателят на в."Сега" Сашо Дончев е дошъл с три листа конкретни искания към главния прокурор) е достатъчна за да се иска оставката на Сотир Цацаров: „Когато си обект на натиск, трябва да има реакция, не може да кажеш „Аз не се поддадох".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван

Този смешник Христо Иванов няма ли да подаде оставка, защото заради неговия инат десните нямат и един депутат в момента!

09.05.2017 22:32:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.