• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Държавата е понесла 166 млн.лв. финансови корекции по ОП

Държавата е понесла 166 млн.лв. финансови корекции по ОП

/КРОСС/166 млн. лева финансови корекции по оперативните програми е понесла държавата, които се дължат предимно от обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Илияна Цанова заяви при откриването на кръгла маса „Финансови рискове при управление на евросредствата - първите 7". Целта на форума е да се обсъдят системите за управление и контрол над изпълнението на проектите, както и да се обърне поглед към нанесените вече финансови корекции от страна на Европейската комисия.

Държавата понася сериозно последиците от грешките при управлението и контрола на европейските оперативни програми от предния програмен период, констатира Цанова.

Вицепремиерът Цанова призна още, че страната ни е допуснала няколко грешки по отношение на предишния програмен период. Сред тях са именно честите промени на уредбата, която контролира еврофондовете, както и на нормативната уредба и най-вече на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

„Пораженията от тези промени са били сериозни, тъй като обществените поръчки са ключова част от изпълнението на европейските проекти. Около 74% от всички наложени финансови корекции са наложени заради слабости при провеждането на обществените поръчки", посочи Цанова.

Като друга слабост при предишното контролиране на парите от Европа, по думите на вицепремиера, е и липсата на добра координация между отделните звена в процесите.

„От тук нататък не можем да си позволим да работим по този начин", се зарече Илияна Цанова.

Като служебен вицепремиер по управление на европейските средства тя се е захванала да търси отговори на някои важни въпроси, сред които как да се организира ефективен контрол, който да бъде минимално бюрократичен; Как да се гарантира ефективното спазване на правилата от всички участници в процеса; Как справедливо да бъдат санкционирани допуснатите грешки; И не на последно място - Как да се защити националния интерес.

„Управлението на средствата от Европа и допусканите грешки дават сериозно отражение и върху парите на общините, както и на националния бюджет", обясни от своя страна и служебният министър на финансите Румен Порожанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.