• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Сотир Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев

Сотир Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев

/КРОСС/ Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по случая "Желяз Андреев" за Нова тв.

От вчера консултациите за екстрадицията на петима български граждани в САЩ вече са факт. В тях участваха представители на Министерство на правосъдието и на Върховната прокуратура и на Държавния департамент и прокуратурата във Флорида. Имаме необходимото разбиране, резултатите ще бъдат обявени малко по-късно, когато има съгласие между двете страни и то е окончателно. Очевидно е, че в конкретния случай временното задържане, ако се налага дотогава докато дойдат документите за самата екстрадиция, като процедура, ще бъде избегнато. Българската прокуратура няма да пристъпи към задържане на лицата. Вторият етап обаче е свързан неизбежно с екстрадиционно производство по същество, ако американската страна действително предяви молбите за екстрадиция", обясни главният прокурор. И допълни: На този етап прокуратурата ще трябва да внесе исканията в съда. Въпросът е каква ще бъде нашата позиция.

Според Цацаров с оглед обвиненията и изискванията за двойна наказуемост, предпоставките за екстрадиция не са налице.

За ареста на кметицата на Младост Иванчева той заяви, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон. "Колегите ми си свършиха работата и аз стоя зад тях", каза Цацаров.

"Обвиняемата трябваше да присъства на всички действия по разследването и на огледа, който бе извършен, на претърсването на автомобила - не мисля, че е била премината каквато и да е граница", заяви главният прокурор. "Няма арест, който да не е унизителен", цитира той Филчев.

Раздор между властите няма и не може да има - както изпълнителната власт не може да осъществява намеса в правомощията на съдебната, включително и на прокуратурата, така съдебната не може да осъществява намеса в тези на изпълнителната власт, каза Цацаров.

Той коментира и критиките на Корнелия Нинова. "Г-жа Нинова е бивш колега - тя е бивш следовател. Второ, освен лидер на опозиционна партия, тя е и народен представите, разполага със законодателна инициатива. Ако тя смята, че процедурата води до унижение, нарушаване на човешките права, абсолютно нейно право е да предложи изменение в закона, с което да се преведе съобразно нейните разбирания", заяви главният прокурор.

Той коментира и футболното хулиганство. Според Цацаров държавата трябва да използва ресурса си, за да сложи край на случаите на агресия като този срещу ранените с бомбичка полицаи. По думите му, случилото се е не просто срамно – изисква се твърда намеса на държавата. Той се обяви за присъди, които реално да вкарват извършителите в затвора.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.