• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Цацаров: Уважавам и птиците, и хората, но на първо място поставям хората

Цацаров: Уважавам и птиците, и хората, но на първо място поставям хората

/КРОСС/ До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра" пред Върховния административен съд (ВАС). Това заяви в Каварна главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров. Той е в града за откриване на обновената сграда на Районна прокуратура - Каварна, предаде „Фокус".

По думите на Цацаров в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра", както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова. Той уточни, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000", което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това. Той препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда. Според Сотир Цацаров това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.

"Защитата на природата, както и съдебната реформа, за които под формата на благородни призиви много НПО-та се изказват, се оказаха добра хранителна среда.

Как толкова години не е обърнато внимание на лобистки поправки в законите, в резултат на които изникнаха ветропаркове и голфигрища, но сега се оказа, че поминакът на местните хора - земеделието, риболовът и други, е основният проблем за птиците. Уважавам и птиците, и хората, но на първо място поставям хората", обяви Цацаров.

По отношение на опитите на Цветан Василев да се скрие зад закона "Магнитски", главният прокурор е категоричен, че това е само пропаганден шум и не се притеснява, че защитниците на банкера отвъд Океана, го наричали нарушител на права.

"За мен той е единствено беглец от закона. Превел е на кантората зад океана 50 000 долара, а тя е лобистка", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви, че делото срещу Живко Мартинов, известно като "Суджукгейт" ще бъде внесено в края на октомври - началото на ноември. Това ще бъде първото дело в специализирания съд, което ще се гледа по новите поправки в НПК.

Цацаров не скри, че партийна форма на управление, каквато схема беше изкарана в Добрич със "Суджукгейт", същестува и на други места. Той каза още, че в Добрич пред прокурор и съдия са дошли доброволно още 11 свидетели, освен първоначалните 7.

Главният прокурор не коментира казуса за военния завод Дунарит, защото до края на тази седмица бил в отпуск и от понеделник ще се занимае с проблема.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.