• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Цацаров: Искрите между мен и Христо Иванов не са предвестник на огън

Цацаров: Искрите между мен и Христо Иванов не са предвестник на огън

София /КРОСС/ С министъра на правосъдието имаме конструктивен диалог по въпросите на реформата. Признавам, този диалог е свързан с множество спорове, но колкото и странно да звучи за някои и с множество общи позиции. Ненапразно г-н Иванов на няколко пъти заяви, че идеите за реформи в прокуратурата трябва да изхождат на първо място от самата прокуратура. Скоро ще бъде оповестена цялостната ни позиция, която е резултат и на обсъждане от прокурорите и следователите. В нея ще има ясно становище за преструктурирането на ВСС, за централизацията в системата, за обществения контрол върху работата на главния прокурор".
Това е част от отговора на главния прокурор Сотир Цацаров на въпрос на какво са предвестник искрите между него и правосъдния министър Христо Иванов. Цацаров, който рядко дава интервюта, е решил да отговори на въпросите на списание "Life". В същия брой има интервю и с правосъдния министър Христо Иванов. Двамата са и на корицата на изданието - снимани в профил, гледащи в една посока.
Не е ясно кога са били отправяни въпросите, като и на двамата са питани за стратегията за съдебна реформа и за изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов. Последното стана повод главният прокурор да нападне Иванов, заради позицията му, че за липсата на тези доказателства обяснения трябва да дадат ВСС, съда и прокуратурата.
В интервюто пред "Life" Цацаров по случая с тефтерчетата повтаря тезата, че бившит шеф на комисията за конфликт на интереси не е осъден заради бележниците, а заради нарушаване на служебните си задължения. "Струва ми се, че хората, давали тези инструкции (бел. ред. в тефтерчетата), днес малко преиграват в опитите да прехвърлят всички свои грехове на прокуратурата".
Главният прокурор отново защитава работата на държавното обвинение по случая с изчезналите костинбродски бюлетини от изборите през май 2013 година и казва: "Ако Костинброд бе сценарий, кое наложи новият Изборен кодекс да въведе строги правила за печат на бюлетините и за отчетността им? Кое наложи противозаконното държане на бюлетини да бъде криминализирано в НК?"
По случая така и не беше доказано, че бюлетините са били надпечатани, за да бъдат използвани в изборите, а по единственото дело по казуза - срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, стана ясно, че прокурорите са слагали бюлетините в пакети.

"Ако гледаш на системата като на гробище (а гробище е грях да местиш)

и ако искаш да я промениш само "от вън", с предварителното убеждение, че хората вътре в нея нямат способността и желанието да осъществят позитивна промяна, резултатът е предопределен. Той е предопределен и ако магистратите предварително се поделят и поместват в измислени схеми - например на носители на реформата и на нейни противници", е коментарът на Цацаров на въпроса дали цитатът на бившия правосъден министър Антон Станков, според който съдебната система е като да местиш гробище - помощ отвътре не можеш да очакваш.
Главният прокурор, който вече веднъж заяви, че докладът на Европейската комисия му се размахва като плашило, смята че предстоящата оценка по механизма за сътрудничество, ще бъде "реалистична, а не унищожителна".
"Каквото сами сме си посели, това ще пожънем. Каквото сме направили и каквото не сме - това ще е докладът. От 2006 г, досега, през шестмесечните доклади до годишните, ЕК ни е оценявала винаги обективно", казва още Цацаров. По думите му естеството на вътрешнополитическия дебат по препоръките на евродокладите на моменти "убива" позитивния им ефект - да бъдат генератор на реални реформи. "Затова стоим на едно място и живеем от стратегия до стратегия", пише "Дневник".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.