• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Сотир Цацаров: Предложението за явен вот при гласуване във ВСС е конструктивно

Сотир Цацаров: Предложението за явен вот при гласуване във ВСС е конструктивно

/КРОСС/Приемането на поправките в конституцията със 184 гласа "За" бе оценено от главния прокурор Сотир Цацаров като "много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и на съдебната власт".

"Първият знак за такъв консенсус бе изборът на Главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус бе първото гласуване и най-обнадеждаващото е, че това гласуване тръгна по така наречената "бърза писта". Трябва да отбележим, че знакът на първия консенсус продължи много дълго, докато накрая беше продуциран във вариант на избор. Надеждата е, че тези три гласувания, разписани в Конституцията, също ще минат под знака на политическия консенсус",  коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди началото на днешното редовно заседание на ВСС.

Той коментира, че прокурорската квота ще изглежда по начин, по който я гласува законодателят. "Мнението ни за прокурорската квота е такова, каквото е изразено и пред Временната комисия, която е ангажирана с промените в Конституцията. Това мнение е мнението на моите колеги", допълни Цацаров. На въпрос дали той има конкретно предложение, той отговори: "Аз не съм народен представител, за да имам предложение. Нямам самочувствието, че мога да предлагам на Народното събрание решение, но имам самочувствието, че мога да изразявам мнението на колегите си прокурори. По тази причина твърдя, че това не е само мое мнение".

Аз съм сигурен, че между второ и трето четене или между първо и второ, ще има два вида предложение. Едните биха били чисто конструктивни, а другите биха били популистични, коментира още пред журналисти Сотир Цацаров и добави: "Заявка за популистични предложения направиха няколко фигури, за които се чудя как смогват да обиколят целият спектър от сутрешни блокове. Те вече дадоха много предложения, но популистичните предложения за промени не ни интересуват".

По думите му, предложението за въвеждане на явен вот при гласуване във ВСС може да се причисли към конструктивните. "Аз не съм противник на явния вот. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кого и как гласувам. Друго предложение би било въвеждането на форма на парламентарен контрол, който да е свързан дори с изслушване на главния прокурор от парламента. Това е наше предложение още от миналата година", обясни Цацаров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.