• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Цацаров не иска да отговаря на депутатски въпроси

Цацаров не иска да отговаря на депутатски въпроси

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане за тълкуване в Конституционния съд (КС), съобщи "Правен свят". То е заради нов текст в конституцията, приет при измененията в конституцията преди година.

Според тази разпоредба главният прокурор се задължава да внася годишните доклади на държавното обвинение в парламента. Освен това обаче там се посочва, че: "Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика". Цацаров иска КС да разтълкува дали тук става дума за въпроси по конкретни разследвания, или само за обобщена информация.

Тезата на прокурора е, че депутатите могат да му искат само анализи и обобщена справка, но не и да го питат за конкретно разследване. "Оповестяването на информация, представляваща следствена тайна, която Народното събрание ще очаква в доклад на главния прокурор по конкретен казус, може включително да препятства ефективността и шансовете за успех на разследването, отговорност за което носи прокуратурата", пише в искането на Цацаров.

Преди няколко месеца четирима депутати - Мартин Димитров, Методи Андреев, Петър Славов и Валери Симеонов - се опитаха да използват новата конституционна норма, за да извикат Цацаров заради разследването на фалита на КТБ. Той отговори, че ще отиде в парламента само след изрично решение на събранието. Такова не е взето и до днес.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.