• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Цацаров: Беше нарисувана апокалиптична картина, при която само Бюрото за СРС-тата познава закона и се бори с нашите безобразия

Цацаров: Беше нарисувана апокалиптична картина, при която само Бюрото за СРС-тата познава закона и се бори с нашите безобразия

/КРОСС/ „Бе нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така". Това обяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров в дебатите по гласуването на Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 година.

Изказването му бе в отговор на изнесените данни от шефа на Бюрото Бойко Рашков, според когото има повишаване на исканията за СРС-та, но много от тях са неправомерни, а в същото време един от най-големите вносители на подобни искания била прокуратурата.

Самият Цацаров се появи в парламента след покана от депутатите, която бе гласувана в началото на днешното заседание.

„Нямах намерение или желание да се изказвам, не защото нямам какво да кажа, а защото ние имаме само със статут на гости. Поисках думата след изказването на председателя на Националното бюро за контрол на СРС.
Не мога да не отговоря на някои неща, за които бяха изнесени факти - дълбоко неверни, за съжаление", заяви главният прокурор. „За наше съжаление, поне 80% от това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите, бе лишено от доста юридическа окраска", коментира той.

„Оказа се, че институциите тънат в мълчание, на няколко пъти бяха отправени упреци за мълчание и към мен", посочи Сотир Цацаров и допълни, че няма сигнал на бюрото, който да не е получило отговор под формата на прокурорско постановление.

Относно сведенията за подслушване на политици, магистрати и журналисти главният прокурор коментира:

„Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти. Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има", коментира Цацаров.

Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни.

„Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души", поясни Цацаров.

След изказването на Сотир Цацаров последва и реплика на Бойко Рашков.

„Не е вярно, че няма сигнал на бюрото, който да не е получил отговор от Прокуратурата. Не обвинявам главния прокурор, но решихме да го сигнализираме, за да знае какво се случва в Прокуратурата. Поне да разпореди на прокурорите си да ни отговорят", контрира шефът на Бюрото за СРС-та.

„Имаме случаи на уведомени граждани, че са подслушвани неправомерно, които са завели дела. Няма реакция на Прокуратурата", посочи той.

„Ще оставя без коментар това, че изказването ми е било пълно с критики към парламента", уточни Бойко Рашков.

„През тези 4 години наблюдавахме безобразни съдебни актове, но ние нито сме ги изменяли, нито отменяли, защото нямаме такива правомощия. Изпращали сме ги само до компетентните органи. ВСС не е взел никакво отношение или най-малкото нямаме обратна информация за това", обясни той.

„Има 3 случая, в които имаме отказ да се запознаем с материали на ДАНС. Един от случаите касае много известен човек, който не е в залата. Но друг човек е в залата. Няма съмнение, че възпирането на бюрото да се запознае с материалите, на които се основава искането е свързано точно с този човек", допълни председателят на бюрото за контрол на СРС.

„Да виждате нещо политическо в изказването ми? Искаме просто да си свършим работата", попита той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.