• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

КЕВР явно ще приеме исканото ново увеличение на газа

КЕВР явно ще приеме исканото ново увеличение на газа

/КРОСС/ „Има трайна тенденция за поевтиняване на петрола на световните пазари през последния месец, но тя все още не може да окаже влияние върху цената на природния газ в България и тя да бъде понижена". Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНТ, след днешното открито заседание на институцията, на което бе обсъдено поскъпване на синьото гориво от 1 юли с близо 2%.

Така шефът на КЕВР намекна, че исканото от „Булгаргаз" увеличение явно ще бъде прието. Окончателното решение обаче ще бъде взето на 30 юни.

Иван Иванов обясни, че поевтиняването на петрола с над 50 долара (или над 10%) през юни, не може да се калкулира върху новата цената на синьото гориво, тъй като при формирането ѝ се отчитат котировките на петрола за последните 9 месеца, когато те са били значително по-скъпи.

Според него поевтиняване на газа може да има не по-рано от есента.

„В края на септември се очертава да има намаляване цената на природния газ, което към момента е на базата на тренда на суровия петрол на световните пазари. Тази тенденция е устойчива, но в какъв процент ще бъде, това ще може да се прецени едва по-късно. На 10 август трябва на своя сайт Булгаргаз да публикува предварителна прогноза, а на 10 септември официално да даде заявление за цени и тогава ще получим отговор", допълни Иванов.

През април газът поскъпна с близо 30 на сто, което доведе до по-високи цени на парното и тока, а сега регулаторът готви ново повишение за третото тремесечие.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.