• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Очаква се високо напрежение

Очаква се високо напрежение

/КРОСС/И трите големи енергоразпределителни дружества ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ ще поискат от енергийния регулатор значително повишение на цените от 1 юли. Първите две от тях вече обявиха конкретни проценти - минимум между 7 и 9%. В ЧЕЗ все още правят разчети, но неофициалната информация е, че също ще се иска поскъпване. Дружествата трябва да внесат предложенията си в ДКЕВР до края на март. Енергийният министър Драгомир Стойнев обаче бе категоричен, че цената няма да се променя през тази година.

„На този етап нямаме основание да предвиждаме повишаване на цената на тока до края а годината. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не вижда основание за увеличаване на цените за електроенергията, както за бита, така и за индустрията. Тази година няма да има никаква промяна според мен - нито нагоре, нито надолу", заяви преди дни Стойнев.

Още при последните две намаления на цените на тока експерти предупреждаваха, че балонът скоро ще се спука и ще се наложи шоково увеличение. Енергийният министър Драгомир Стойнев обаче не вижда повод за притеснение. "Цената на тока няма да се променя през тази година. Не считам, че може още да намалее, но ще остане стабилна", заяви той миналата седмица. Шефът на ДКЕВР Боян Боев пък заговори за поевтиняване на цената на газа през второто тримесечие, което можело да свали и цената на електроенергията. Вчера от "Булгаргаз" дадоха предварителната си прогноза, според която природният газ през второто тримесечие ще остане на сегашната си цена.

Ако зависи от нас, ние ще направим всичко възможно това увеличение, което за мен е абсурдно, да не се случи. В крайна сметка това се решава от ДКЕВР, която е независим орган, но се надявам, че колегите ще проявят разум и ще се съобразят с безумието, което тези хора отново искат, каза в интервю за пНационалното радио заместник-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев.

За мен е странно защо ЕРП-тата винаги желаят инвестициите им да бъдат възвърнати в рамките на една година и гарантирана от държавата. Това, което те се опитват да направят и вече девет години правят, е, че казват: "Ние, за да поддържаме мрежата и да инвестираме в инвестиции, ни трябват 100 единици. Моля те, скъпа държаво, дай ни над 108 единици и ни гарантирай 8% печалба в рамките на тази година". Всеки нормален бизнес трябва да инвестира в бъдещото си развитие. За мен е недопустимо непрекъснато да се вайкат и да казват: "Ние сме много нещастни, трябва винаги да ни давате пари, за да можем да си гарантираме печалбите", добави той.

Куюмджиев отрече коментарите, че БСП удържа увеличението до изборите през май: Няма такова нещо, защото тези две намаления на електроенергията, които се получиха миналата година, бяха на база балансиране по нов начин за целия сектор. Успяхме да намерим резерви, с които преди това беше злоупотребявано. Цените за бизнеса спаднаха с 15-20%, така че смятам, че сме на прав път и не вярвам да се стигне до увеличаване на цените по никакъв повод.

Куюмджиев заяви, че в МС работи експертна група, която се очаква да излезе със стратегия за развитието на българската енергетика до 2030-а година. Следваща стъпка в тяхната работа е създаването на визия до 2050-а година.

По отношение на пристигналото вчера писмо от топлинните счетоводители до парламентарната комисия по енергетика, той каза: Исканията на топлинните счетоводители се разминават категорично с това, което според нас трябва да се случи с топлофикацията.

Милена Стоянова, представляваща топлинните счетоводители, обясни исканията им: Ние коментираме едни промени в Закона за енергетиката по публичните изяви на членове на комисията и нейният председател. Проект за такива промени не сме виждали. Искаме да обърнем внимание върху няколко теми, които чуваме в общественото пространство, като сме притеснени, че се дискутират точно в тази посока и това е например темата за разпределение на т.нар. "кубатура" или на практика отнемането на правото на избор на клиентите да плащат толкова, колкото са потребили, а да плащат наравно. Това беше система, която работеше преди 15 години. Доказано е, че тя води до по-високи сметки за потребителите и от тази гледна точка ние сме притеснени, че отново се повдига този въпрос. Категорично ЕК е предвидила, че изчислението на сметките за парно трябва да се случват с измервателни уреди. Това е задължително за целия ЕС от края на 2016-а година, така че да се коментира в момента темата за някакъв друг вид разпределение, е несъстоятелно, тъй като след 2 години ще се наложи отново да се върнем на системата, която доказано е най-добрата и най-справедливата.

От своя гледна точка Куюмджиев коментира: Със сегашния закон клиентите нямат право на избор. Те са длъжни да използват услугите на топлинния счетоводител. Няма спасение от тази клауза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.