• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Теменужка Петкова: Ако се увеличи цената на въглищата, токът ще поскъпне с 2%

Теменужка Петкова: Ако се увеличи цената на въглищата, токът ще поскъпне с 2%

/КРОСС/ Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената на въглищата с 15 процента, то това ще се отрази на цената на тока, която ще поскъпне с 2 процента. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти в енергийното министерство след среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Министър Петкова допълни, че в момента цената на тон условно гориво е 77 лева. Ако тази цена поскъпне с 15 процента, това би означавало, че с 35 милиона годишно ще се увеличи цената, на която "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да плати на "Мини Марица-изток", за да купи необходимото количество въглища за производство на електрическа енергия.

Двете американски централи пък ще трябва да платят общо 31 млн. лева на мините. По думите й това ще се отрази на крайната цена на електроенергия за битовите потребители и бизнеса. "Около 2 процента ще бъде увеличението, което е изчислено на база на тези искания", уточни Теменужка Петкова.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че във вторник ще се проведе протестно шествие, организирано от "Мини Марица-Изток", като се надява след това разговорите по темата да продължат, за да се намерят решения по въпроса. Той посочи, че на протеста няма да участват всички, "за да не настане апокалипсис".

Председателят на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че целта пред неговия синдикат е да бъдат запазени максимално дълго работните места в целия комплекс, както в мините, така и в ТЕЦ-овете. Освен това ще се търси възможност да бъдат увеличени работните заплати на хората, които работят там.

По думите му цената на въглищата трябва да се увеличи, но това не трябва да става за сметка на цената на тока. Мнението на Димитров е, че протестите няма да доведат до някаква радикална промяна, а дали ще ги подкрепят ще решат хората, които работят в мините.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Причини за увеличение на тока все ще се намерят! Нали сега ЧЕЗ е фирма на ГЕРБ...

20.04.2018 20:05:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.