• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

КЕВР ще се произнесе за промените на цените на електрическата и топлинната енергия на 30 септември

КЕВР ще се произнесе за промените на цените на електрическата и топлинната енергия на 30 септември

/КРОСС/ На 30 септември КЕВР ще се произнесе за промените на цените на електрическата и топлинната енергия на дружествата от сектор „Топлоенергетика". До 28 септември представителите на дружествата в сектор "Топлоенергетика", които присъстваха на заседанието на комисията днес, трябва да представят становища си за цената, за да може работната група да ги одобри.

На закрито заседание на 30 септември КЕВР ще се произнесе окончателно и за цената на природния газ за четвъртото тримесечие, съобщи председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По думите му, в доклада са отбелязани факторите, които определят ценообразуването на природния газ и, че заявителят - Булгаргаз изцяло се е съобразил с тях.

Иванов каза още, че под внимание е взета и цената на алтернативните горива.

„При мазута има намаление с 13%, за газьола - намалението също е с 13%", каза Иванов. Той коментира още, че е взета под внимание и прогнозата за калоричност на природния газ. „Булгаргаз предлага калоричност на стойност 8300 килокалории на нормален куб. метър и валутния курс на лева", допълни Иванов.

Работната група е предложила на комисията промяна цената на природния газ с 14,4% за четвъртото тримесечие.

Разчетите на енергийната комисия, която определя цените на тока и парното за бита, предвиждат топлото да поевтинее в общо 8 града, средно с 4 на сто. Според доклада на комисията най-голямо ще е намалението на цената на парното за абонатите на "Топлофикация" - София - 7,2%.

Топлинната енергия ще поевтинее от 1 октомври също в Плевен с 3.4%, в Бургас с 1.5%, във Варна с 1,7%, във Враца - 4.3%, както и за абонатите във Велико ТЪрново 3,5% и Разград 4,3%

Поевтиняването е резултат от по-ниската цена на природния газ. Предвижда се синьото гориво да поевтинее с 14,26 на сто от 1 октомври. По правилo подобно намаление трябва да смъкне цената на парното и топлата вода с близо 10%.

С мотива, че не е ясно какво ще е движението на цената на петрола занапред, регулаторът е изчислил новите цени на парното на базата на по-малко поевтиняване на газа от 9,5%.

Проектът предвижда още цената, на която НЕК изкупува електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества, да падне средно със 7 на сто.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.