• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Шефът на КЕВР: Ние не регулираме цената на газ, надявам се нещата да се променят след лятото

Шефът на КЕВР: Ние не регулираме цената на газ, надявам се нещата да се променят след лятото

/КРОСС/ „КЕВР реално, по отношение на природния газ, не регулира цената. Получаваме заявлението и търсим съответствие на заявлението с наредбата за регулиране на цените на природния газ и с договора между „Булгаргаз" и „Газпромекспорт". Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по въпроса с предстоящото поскъпване на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година.

„Когато това съответствие е налице нямаме механизъм, с който своеволно да започнем да намаляваме цената", заяви Иванов, цитиран от „Фокус".

„Във формулата, по която се определя цената на природния газ, настъпиха промени, които изискват повишаването на цената", коментира председателят на КЕВР.

Иван Иванов обясни, че цената на природния газ до януари тази година е намаляла с 61%.

„Това се дължеше на обстоятелството, че цената на суровия петрол и дериватите мазут и газьол, които участват в ценообразуващата формула по договора между „Булгаргаз" и „Газпромекспорт" намаляваха на международните пазари", уточни той.

И тъй като вече е ясно, че ще има увеличение на газа, то е ясно, че това ще се отрази и върху цената на парното и топлата вода. очаква цените да нараснат между 17% и 37%. Най-голямото увеличение ще е в Плевен - 37,4%. В София, Пловдив и Варна пък ще е над 20%.

„Имам сериозни надежди, че нещата ще се променя до началото на следващия отоплителен сезон, първо защото ще имаме ясен срок за предоговаряне с „Газпром" и, на второ място, от 7 - 8 март насам с около 5 долара твърдо намаля цената на петрола, както намаля и курсът на долара", обясни председателят на КЕВР.Той посочи, че следващата корекция ще бъде направена от 1 юли след регулаторен преглед на всички енергийни дружества.

На въпрос дали има основания за увеличения на цените на стоките след повишаването на цената на природния газ той посочи, че не смята така, тъй като цените не са намалели след намаляването на цената на газа с 61%.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.