• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

КЕВР решава за новите цени на тока

КЕВР решава за новите цени на тока

/КРОСС/КЕВР ще обяви новите цени на тока днес. От 15.00 часа енергийният регулатор ще проведе закрито заседание, а около 17 часа ще обяви публично решението си.

Решението на КЕВР за цената на електроенергията за новия регулаторен период бе отложено с месец, след като регулаторът предложи цената на тока за промишлеността да се увеличи с 20% от 1 юли.

Бизнесът и работодателските организации в страната се обявиха твърдо против планираното поскъпване и заявиха, че то би довело до масово поскъпване на всички стоки и до много съкращения и фалити.

Стотици хора от цялата страна излязоха на протест срещу готвеното повишение на цените.

Няма законова възможност за отлагане на решението за цената на електроенергията, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод искането на четири работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, сегашните цени на тока да се запазят до началото на следващата година. Иванов цитира решението на парламента, с което определянето на новите цени може да се отложи само с един месец, така че да влезе в сила от 1 август.

В същото време премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Луковит, че цената на тока не би трябвало да се повиши от началото на следващия месец. Той обаче подчерта, че регулаторът е независим и цената на електроенергията се пресмята по определена методика. Борисов допълни в потвърждение на това, че представителите на ГЕРБ в КЕВР са само двама. Той припомни, че с цел цената да бъде задържана през последния месец бяха предприети редица мерки, между които промени в Закона за енергетиката, между които и задължението всички производители на електроенергия да внасят ежемесечно 5% от приходите си в специален фонд и с тях да се покриват разходите на НЕК за преференциални тарифи. "Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока вследствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме", каза Борисов.

Два дни по-късно премиерът заяви: Направил съм всичко, което беше по силите ми и отгоре, ако някой е могъл по-добре, е нямало да се задължи НЕК с 3.7 мрд. лв.

Заставам зад КЕВР.

КЕВР предлага повишение на тока от 1 август с 2% за гражданите и между 12 и 20% за бизнеса. Решението ще се вземе утре на закрито заседание на комисията. От правителството предлагат държавна помощ за бизнеса, но само на големи фирми, които отговарят на определени условия.

„Истински се надявам колегите от КЕВР да спазят всичко, което е по закон, да сметнат разумно и честно на базата на изходните данни и да го представят на обществото. Ще го приема такова, каквото го дадат", каза още премиерът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Идва Видов ден.

31.07.2015 09:34:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.