• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Ще поскъпнат ли предизборно цените на храните?

Ще поскъпнат ли предизборно цените на храните?

/КРОСС/ „Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през 2019 показват, че точно по време на избори, се наблюдава един пик на цените нагоре. Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление. Същото се случваше по време на парламентарните избори, което означава, че в момент на избори, очевидно имаме пик на цените.

"Явно, хората се наелектризират, явно има някакво психическо влияние, тъй като пазарни фактори, които да обуславят поскъпването на храните, няма. При такава силна конкурентна среда, няма как да има резки изменения в ценовите равнища" - коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Според него, през последните седмици се наблюдават колебания в цените на храните, които се дължат най-вече в колебанията на цените на зеленчуците. При основните хранителни продукти, сред които са олиото и яйцата, цените на едро са стабилни. „След колебанията при свинското месо, в момента то се търгува за около 8.70 лв. за кг, което е странно, защото има спад в цената, в сравнение с летния период, заради кризата със заболяването Африканска чума по свинете. Относно варивата - при фасула и ориза, както и при захарта, има стабилитет на цените.

При плодовете, в момента има по-ниски равнища, в сравнение с миналата година, почти при цялата гама. Единствено има повишение при кромида и лука с около лев, в сравнение с 2018. Или като цяло, ако от всички 27 продукта, които съставляват „потребителската кошница", закупим по единица, получаваме сума, в размер на 66 лева, миналата година е била 65 лева, т.е. имаме равнища, почти идентични, в сравнение със същия период на миналата година. Това не е съвсем добре, защото малко инфлация, винаги е здравословна за пазара" - категоричен е Владимир Иванов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не поскъпват цените,а стоките!

03.10.2019 17:33:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.