• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Държавата търси кредит, за да се разплати с американските ТЕЦ-ове

Държавата търси кредит, за да се разплати с американските ТЕЦ-ове

/КРОСС/Държавата търси заем в размер до 650 милиона евро, за да се разплати с американските централи и други производители на електрическа енергия.

Към момента задълженията към ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и Кунтурглобал Марица Изток 3" са в размер на близо 900 милиона лева. Възможно е обаче те да се увеличат в месеците до получаване на заема, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Още вчера е стартирала процедурата по търсене на банки кредитори, които да осигурят целеви средства за разплащане на Националната електрическа компания, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Процедурата стартира, да се надяваме, че ще се развие нормално във времето и ще се явят банки, които да дадат максимално добри условия, които да бъдат в интерес на Българския енергиен холдинг и в интерес на българския енергиен сектор. Това, което е искана сума за финансиране от страна на НЕК, от страна на БЕХ, е финансиране до 650 млн. евро", каза министърът.

Чрез тези пари се планира да бъдат погасени задълженията към американските централи, както и към някои други производители на електрическа енергия.

Задълженията, които НЕК има към двете американски централи към този момент, са близо 900 млн. лева. Наред с това самата процедура ще се развие във времето, има съответни срокове, които са регламентирани и трябва да бъдат спазени, които предполагат още месец и половина два развитие на процедурата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

СЛЕДСТВИЕ ТРЯБВА, А НЕ ОГЛУШКИ, ЗАЩОТО ТАЗИ ЕСЕН ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОБРАТНОТО БРОЕНЕ ! ЦАЦАРОВ СЕ ОСЛУШВА и НЕ СЕ САМОСЕЗИРА, НО ХОРАТА ЩЕ ГИ ПОДСЕТЯТ ВКЛ. И ЗА ТОВА - КОЙ ПРЕДИЗВИКА ТЕЗИ ДЪЛГОВЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА ? СЪЩО И ДОКОГА ИВАН КОСТОВ ЩЕ БЪДЕ ПОДМИНАВАН, ВЪПРЕКИ ДАННИТЕ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ МУ ?

05.09.2015 22:41:34

Анонимен

Защо кредит? Нали има излишък от събрани данъци и т.н. Да се използват тези пари, дори и част от тях. Другите постепенно ще се върнат.

04.09.2015 13:50:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.