• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/"Стандарт" и "Труд" отделят челно място на нелепата смърт на две деца на пътя. "Труд" обобщава в заглавието си: „Автоидиоти убиха две деца при гонка край Лесидрен". „Автокушия уби две деца на 16 години. Борят се за живота на трето момиче", пише "24 часа".

"Моонитор" интервюира заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков за законодателните инициативи на министерството. На въпрос за разпределението на здравните услуги, финансирани от НЗОК, в основен и допълнителен пакет, Шарков отговаря: „Всяка една клинична пътека, която касае лица до 18 години, майки и бременни, ще бъде в основния пакет. Лечението на сърдечно-съдови заболявания остава в пакета. Всяко едно заболяване, при което лечението може да бъде планувано в определен порядък от време, ще бъде в допълнителния пакет", допълва заместник-министърът пред "Моонитор".

"24 часа" описва неволите на собствениците на ВЕИ централите, които ще получават по-малко пари от Националната електрическа компания според новия регламент за цените. „Свалиха цените на тока от малки централи, за големите - не", изтъква вестникът. От 1 август заплашените с фалит централи ще получават по 100-130, вместо 400 до 600 лева на мегаватчас. За централи без еврофинансиране обаче все още важат цени от порядъка на 700 лева. Дори застрашените централи да престанат да работят, те ще спестят на НЕК не повече от 5 милиона лева при годишен дефицит от над 800 милиона, сочи "24 часа".

"Капитал DAILY" също пише за проблемите в енергетиката. „Държавната „Мини Марица-изток" явно няма кеш - дружеството е обявило обществена поръчка, в която търси краткосрочно мостово финансиране до 20 милиона лева. Сумата трябва за изплащане на заплати и осигуровки. Въпреки че на хартия дружеството е на печалба за полугодието, то е в началото на омагьосан кръг на задлъжнялост - НЕК дължи пари на централите в региона, които пък няма как да са изрядни към мината", обяснява вестникът и припомня, че "Мини Марица-Изток" е вторият по големина корпоративен работодател в страната със своите 7 130 служители.

Водещото заглавие в "Капитал DAILY" е за „сезонното" завръщане на дефлацията през юли. „След четири месеца инфлация икономиката се върна към дефлация през юли", пише "Монитор" и отбелязва: „Почивките поскъпнаха с 13 процента за месец, сезонните храни и парното с най-голям спад на цените".

"Стандарт" публикува поредното за последните дни интервю на министъра на труда и социалните грижи Ивайло Калфин на тема заплати и икономика. „Бизнес с ниски заплати не може да е стабилен" е насловът на интервюто. Следват обещания: „Ще вдигаме пенсии с по-висок процент от швейцарското правило"; „ще въведем повторен контрол за инвалидните пенсии" и пожеланието: „трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните осигурителни доходи". От интервюто научаваме още, че „АБВ вече има 110 кандидати за кметове".

„Хаос и неразбории застрашават и тези местни избори", вещае вестник "Сега". Изданието припомня изборите за президентска и местна власт отпреди четири години, когато „десетки хиляди избиратели не успяха да упражнят конституционното си право заради усложненото и бавно гласуване".

Гласуването, насрочено за 25 октомври, „със сигурност ще отнеме повече време от обичайното, тъй като хората ще трябва да попълнят в най-добрия случай три бюлетини" - за кмет на община, за общински съветници и за референдума. В по-малките населени места ще гласуват и с четвърта бюлетина - за кмет на селото", сочи вестник "Сега".

"Как да кандидатстваме за финансиране по паневропейската програма „Еразъм+" е сред водещите заглавия в бр. 33 на в. „Аз Буки"Трябва да си „напишем добре домашното", за да можем да разчитаме, че проектното предложение ще събере поне минимума точки - 60, казват експерти. Най-критичният момент за успеха на даден проект е оценката за качество от двама независими външни експерти. Заложените финансови параметри трябва да са коректни, напомнят специалистите. До края на годината ще има още една покана за проектни предложения - за сектор „Младеж" на стойност 1 347 743 евро. С тази сума може да се финансират около 45 проекта.

Пътят е образование, образование, образование, казва Роберто Джераси - съветник на просветния министър проф. Танев. Задачата ни е, докато навърши 7 годинки, всяко дете да владее българския език, така както го владеят връстниците му, за които той е майчин. Десетилетието на ромското включване се превърна в Десетилетие на ромската илюзия. Необходимо е да прогнозираме събитията, за да се запълват „белите петна" в социализацията на децата роми, допълва той. 

„Аз Буки" разговаря и с Такаши Коидзуми - посланик на Япония у нас, в интервю пред в. „Аз Буки". Всяка година Посолството на Япония, със съдействието на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий", организира конкурс за ораторско майсторство на японски език. В него се включват и от частни школи и курсове, както и участници, които самостоятелно изучават японски език.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.