• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

„Нощ на литературата" - 14 май

„Нощ на литературата" - 14 май

/КРОСС/На 14 май за трета поредна година България ще участва в европейската инициатива „Нощ на литературата".

Едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения на произведения от съвременни европейски автори. Откъсите са подбрани от участващите културни институти.

По инициатива на Чешкия център в София, подкрепена от EUNIC, България се включва в проекта за трети път. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Португалия, Русия, Унгария, Франция, Хърватия,Чехия. В проекта, осъществен съвместно от Австрийското посолство, Британския съвет, Гьоте институт, Представителството на Европейската комисия, Културно-информационния център на република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център ще се включи и сдружение „София: Поетики", което ще допълни програмата с произведения на млади български поети.
В Столицата събитието също ще е съсредоточено в района на Парк Заимов, като на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български чуждестранни автори в т. нар. „гнезда".
В рамките на усилията за засилване на културния обмен и взаимното запознаване с различни културни общности, по примера на много европейски градове, за трета поредна година на 14 май в България ще протече събитието Нощ на литературата.
В инициативата участват редица чуждестранни културни институции, като освен в София литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели ще има и в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе. По света това е осмото издание на литературния хепънинг, надяваме се в България Нощта на литературата да спечели повече свои съмишленици и почитатели. Каним всички страстни читатели да се включат и да станат част от този литературен празник. В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т.нар. „гнезда", като карта и информация за местоположението ще може да намерите в тази брошура. Всеки слушател ще има възможност да събира печати от „читателските гнезда". След това в 21.30 ч. в Столичен куклен театър, база Салон Я. Сакъзов ще могат в томбола да участват всички получили поне пет печата. Изтеглените победители ще получат за награда една от четените книги.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.