• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Откриха новия център с астрономическа обсерватория на Шуменското плато

Откриха новия център с астрономическа обсерватория на Шуменското плато

/КРОСС/Новият астрономически център в Шумен бе официално открит. Обсерваторията е разположена в новия Летен информационен център на Шуменското плато, построен по проект на Дирекция Природен парк „Шуменско плато". В двата купола ще бъдат разположени двата нови телескопа на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски", закупени още през 2009 г.

Лентата за откриването на новия Информационен център и обсерваторията прерязаха председателят на Общински съвет-Шумен проф. Георги Колев, директорът на ПП „Шуменско Плато" Сашко Кунев, ректорът на ШУ проф. Маргарита Георгиева и проф. Драгомир Марчев - директор на Астрономически център-Шумен.

„Общата стойност на телескопите - 40 и 25-сантиметров е малко над 150 000 лв.", поясни астрономът проф. Диана Кюркчиева от университета. Тя изказа благодарност на всички помогнали за реализацията на проекта. Сашко Кунев заяви, че днешния ден е много специален за служителите на Парка. „Убедени сме, че новия център е придобивка от особено значения за Шумен и целия регион" , каза още Кунев.

Обсерваторията ще се използва като многофункционален образователен център, но ще бъде достъпна и за любители и граждани.

„Новите телескопи ще бъдат ново око в търсенето на истините за вселената", подчерта младият астроном от университета Сунай Ибрямов. По думите му, обсерваторията в Шумен се нарежда непосредствено след тези в Рожен и Белоградчик по размер на телескопите, като обаче апаратурата тук е изключително модерна.

„Идеята е изцяло тази обсерватория да бъде роботизирана и да се управлява дистанционно, така както такива има доста по света", подчерта проф. Драгомир Марчев. Той обясни, че куполите и телескопите могат да бъдат управлявани дистанционно и през интернет, което много улеснява работата на астрономите.

По малкият телескоп ще се използва за наблюдения на комети, галактики и широкоъгълни снимки, а по-големият 40-сантиметровия ще служи за фотометрични наблюдения на променливи звезди. Той ще бъде включен и в проект за търсене на планети, намиращи се извън Слънчевата система.

След като центърът вече е изграден предстои пълното монтиране на оборудването и извършване на тестове и проби, преди обсерваторията да започне да се използва пълноценно. Очаква се това да стане факт още през пролетта на следващата година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.