• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Асколд Запашний: Циркът е най-позитивното място в напрегнатото ежедневие

Асколд Запашний: Циркът е най-позитивното място в напрегнатото ежедневие

/КРОСС/ Циркът е най-мобилното и гъвкаво изкуство, което най-бързо се приспособява и адаптира към съответното време, каза в интервю за БТА Асколд Запашний, художествен ръководител на "Болшой Московский цирк" по повод предстоящите гастроли в България. Двучасовият спектакъл "OFU - Приземяването" ще бъде показан пред българска публика за първи път. Премиерните представления ще бъдат на 21 март в Русе Арена "Монбат", на 24 март в Пловдив "Колодрум", на 26 март в София в Арена "Армеец".
Шоу спектакълът "OFU - Приземяването" ще остави трайна следа в съзнанието на българските зрители с невиждани циркови номера, каскади с животни, впечатляващи видео и лазерни ефекти, пищни костюми, авторска музика и много други изненади, разказа Асколд Запашний. Той отбеляза, че циркът е най-позитивното място в напрегнатото ежедневие.

Асколд Запашний е роден на 27 септември 1977 г. в град Харков, Украйна. На манежа за пръв път професионално излиза на 10-годишна възраст. По националност е етнически немец, роден език му е руският, но свободно владее английски и китайски език. Той е продуцент и художествен ръководител на "Болшой Московский цирк", заслужил и народен артист на Руската федерация. Асколд Валтерович Запашний е най-малкият представител на цирковата династия Запашний, която наброява четири поколения циркови артисти, започвайки от прадядото, дядото и бащата на Асколд. Прадядото - Карл Томпсон, е немец по произход, бил е клоун-ексцентрик, гастролирал навремето в Русия със сценичния псевдоним Милтон. Майка му и баща му - Валтер и Татяна Запашни са едни от най-известните дресьори на тигри и лъвове не само в Русия, но и в света. Те се специализират в дресурата на диви зверове и екзотични животни, с които двамата братя Асколд и Едгар израстват и продължават делото на своите предци и родители под купола на цирка като дресьори. Асколд и Едгар са и основатели на "Болшой Московский Цирк".
Следва цялото интервю:

Въпрос: Предстоят гастроли на "Болшой Московский цирк" в България, какво да очакват българските почитатели на цирковото изкуство?
Отговор: "Болшой Московский Цирк" се завръща в България с двучасов спектакъл "OFU - Приземяването", който ще бъде показан пред българска публика за първи път. Премиерните представления ще бъдат на 21 март в Русе Арена "Монбат", на 24 март в Пловдив "Колодрум", на 26 март в София в Арена "Армеец".
Шоу спектакълът "OFU - Приземяването" ще остави трайна следа в съзнанието на българските зрители с невиждани циркови номера, каскади с животни, впечатляващи видео и лазерни ефекти, пищни костюми, авторска музика и много други изненади.
Бих искал да апелирам към хората да се отнасят обективно и позитивно към цирка, към великото цирково изкуство. Трябва да се оценява наследствеността и приемствеността, която цели поколения и династии продължават в името на това циркът да пребъде. Дълбоко се надявам, че българският зрител един ден ще има отново възможността да види цирковото изкуство пълнометражно, в цялата му красота, предавана от присъствието на дивите животни на манежа.

Въпрос: С какво тези гастроли ще са по-различни от предходните?
Отговор: Този път ще покажем нещо не просто ново, а напълно иновативно - един спектакъл, пълен с изненади и непоказвани циркови каскади и номера. Спектакълът беше направен конкретно за тези гастроли и никога не е игран преди това в чужбина. Изключително сме щастливи стремглаво да се "приземим" отново в България, този път с разтърсващ спектакъл, пълен с изненади. Българската публика винаги ни е посрещала с интерес, но този път сме убедени, че любопитството към "OFU - Приземяването" ще е в пъти по-голямо, предвид сюрпризите, които сме приготвили. Предстои невероятно приключение с "извънземни" и техните авантюри на земята. Този проект е логично продължение на предишния спектакъл, с който Ви гостувахме - UFO. Ако проследите изписването на буквите, то ще забележите, че ние ги обърнахме наопаки и направихме огледален сценарий. В предходния спектакъл ставаше дума за един човек, попаднал случайно на летяща чиния, която го отнася в Космоса. И всичките приключения на този човек бяха в орбитата на Космоса, в тази летяща чиния из Вселената и сблъсъците му с извънземните. Човекът непрекъснато се стремеше да избяга от борда на летящата чиния, той бе търсен от извънземен професор, който го преследваше, за да го изследва на хирургичната маса. Това беше семпла, но доста колоритна история, която се хареса много на зрителите по света, в това число и на българските фенове на цирковото изкуство.
В България и двата ни предходни спектакъла - високотехнологичните програми "Circus 2.0" и "UFO", се увенчаха с невероятен успех. Програмата "OFU - Приземяването" обръща сюжета наопаки и разказва за извънземно, случайно попаднало на планетата Земя. Неочаквани сюжетни обрати, изненади, рискови ситуации, опасни приключения, каскади с коне и кучета, "агенти в черно" и едно изгубено извънземно за два часа ще пренесат българския зрител в един приказен свят, от който няма да му се иска да си тръгне.

Въпрос: Не беше ли сложна за Вас космическата тематика, изпълнена от циркови артисти и акробати?

Отговор: Космическата тематика е толкова безкрайна и неизчерпаема от творческа гледна точка, колкото е безкраен и самият Космос. От друга страна, толкова много сюжети има с космическа тематика, че на зрителите им се струва, че едва ли може да се измисли нещо ново. Затова аз се стремих да направя точно това ново, иновативно, невиждано шоу, което до момента никой друг не е правил. И като автор, създател на шоуто и сценарист, реших да пофантазирам, а какво би се случило, ако обърна предишния сценарий наопаки. Извънземното ще стъпи на нашата Земя и ще видим какво ще му се случи. Извънземното ще се страхува от хората, ще се крие, докато не го намерят и към всичките негови приключения публиката ще е съпричастна. Извънземното непрекъснато произнася един специфичен дрезгав звук, като "ОФУ" и от тук произлиза и неговото име OFU, с което нарекохме спектакъла.
Така че, очаква ви много интересна колоритна история, с много интригуващи, забавни, смешни и нелепи ситуации. Една такава космическа история може да се превърне или в сражение на цивилизациите, или в комедийна история. Ние решихме, че на хората им е писнало от сражения и битки на цивилизациите, и затова ще направим космическа комедия. Извънземното OFU непрекъснато ще се придвижва по планетата Земя, сблъсквайки се с различни хора от най-различни професии и попадайки в невероятно комични ситуации. И тук вече е разковничето на целия хумор. Когато OFU се окаже в музея, то ще съживява картините и статуите, а когато някъде ще избухне пожар, то OFU ще се окаже в хаоса на пожарникарите. Убеден съм, че сюжетът много ще се хареса на зрителите, тъй като попадането на извънземното OFU в най-различни ситуации и места: на строежа, в цирка, в пожара, винаги ще е център на вниманието, преследван от "мъжете в черно" и спецслужбите. И тук също ще има един луд професор, който ще преследва извънземното OFU с огромното желание да го хване и да го изследва.

Въпрос: Колко циркови артисти ще бъдат въвлечени в Програмата "OFU - Приземяването"?
Отговор: В мащабната продукция участват повече от 100 души - акробати, еквилибристи, фокусници, клоуни и дресьори на животни. На арената на цирка ще излязат едни от най-добрите циркови артисти в света - водещи имена на руския цирк, лауреати на престижни фестивали и майстори на спорта от международна класа.Това е изключително сериозен мащабен и скъп проект с огромно количество декори и реквизит, атрактивни и скъпи костюми. Премиерата на този спектакъл беше на 29 декември 2018 г. в Двореца на спорта "Лужники" в Москва. А извън Русия този грандиозен проект ще бъде показан първо в България. Така че българските зрители ще са първите, които ще видят това уникално шоу. Декорите на спектакъла надвишат очакванията и на най-разглезения зрител. На арената ще кацнат гигантска летяща чиния, огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум, декоративен съветски цирк, Третяковска галерия и лаборатория за изследване на извънземни.

Въпрос: Включени ли са в спектакъла екстремни и рискови каскади? Нещо по-специфично?
Отговор: Да, разбира се. Как без екстрим и покачване на адреналина. В това шоу се завръща световноизвестният руски акробат Олег Александров. Той ще демонстрира без предпазен колан смъртоносно опасен номер по време на цирковото шоуто у нас. Олег Александров е на 29 г. Той е потомствен дресьор и акробат. Работи с кучета и мечки. Майка му е въздушен акробат. Стъпва за първи път на манежа, когато е едва 4-годишен заедно с баща си. Олег живее "втори живот" в буквалния смисъл на думата. На 2 юни 2017 г. той пада от 18 метра по време на репетиция преди поредния спектакъл. Остава жив по чудо, но напълно потрошен - чупи много кости. Следват няколко изключително сложни операции и продължително лечение в Германия. Лекарите напълно го отписват от кариерата. Затворен в болницата, той отново мечтае за манежа. И въпреки, че лекарите му казват, че никога повече няма да може да се занимава с цирково изкуство, той не се отказва. Волята, инатът и вярата надделяват и Олег побеждава недъга. С физиотерапия, търпение, труд и сила на волята само след година и половина той се завръща на манежа и отново лети във въздуха без страх. Номерът му се казва "Стройка" в превод "Строежът", където Олег прави изключително опасни каскади във въздуха на огромна височина без предпазен колан. Ще си позволя да цитирам самият Олег, който казва: "Циркът, акробатиката е адреналин. Веднъж вкусиш ли го, няма отказване. Акробатиката е моят живот, ако не летя във въздуха, ако не усещам дишането на публиката по време на номера ми не бих могъл да живея. Екстремната акробатика е моят Феникс, който ме възроди от пепелта. Искам да усетя затаения дъх и на българската публика, защото това, което ще ви покажа никъде другаде няма да го видите!"

Въпрос: Колко време ви отнема един такъв спектакъл?
Отговор: Такъв един проект ни отнема година работа. Първо се ражда идеята. Докато работим над един проект, вече сме замислили следващия. И така, всеки нов спектакъл буквално се застъпва с предходния. Идеята се ражда и започва работата по нея, за да се превърне в спектакъл. Активният период на репетиции е половин година, после вече е отработване на детайлите.

Въпрос: Ще има ли животни в този спектакъл?
Отговор: За съжаление, в България този проект ще бъде без диви животни поради законите, наложени от ЕС. Контактът на човека с дивите зверове е ограничен, уви. Но домашните животни, които в България са позволени да участват в такъв род спектакли, ще присъстват. Така че зрителите няма да бъдат лишени от невероятната дресура на домашните животни и от майсторството на нашите дресьори, известни по цял свят. В Русия нямаме никакви ограничени от гледна точка на дивите животни, и там спектакълът изглежда по друг начин. При вас ще се ограничим само с разрешените т.нар. домашни питомни животни.

Въпрос: Вие заедно с вашия брат Едгард Запашний сте потомствени циркови артисти. Какво е за Вас циркът?
Отговор: Аз съм четвърто поколение цирков артист. Може да се каже, че съм роден в цирка, израснал съм на манежа. Циркът за мен е образ на живот! Безумно обичам цирка. Това е велико изкуство, което се е формирало с хилядолетия. Циркът е най-зрелищното изкуство, ако не говорим за киното. Освен това циркът притежава уникалната възможност за пряко общуване с най-необичайните животни в природата. Циркът дава възможност да се демонстрира индивидуалната работа с тези животни, отборната работа и възможността на човека не просто да общува с тях, но да работи с тези животни. Циркът е жив от хилядолетия, и съм сигурен, че ще живее още хилядолетия! Циркът е най-мобилното и гъвкаво изкуство, което най-бързо се приспособява и адаптира към съответното време.

Въпрос: Какво дава циркът на обществото?
Отговор: Преди всичко циркът дава огромен спектър от най-различни емоции събрани на едно място - под купола. Мотивацията е една от движещите сили в живота. Точно емоциите ни правят хора. А тези емоции са събрани всичките на едно място - в цирка. Циркът развива човека, тъй като показва неограничените възможности на човешкото тяло и дух, на общуването на човек с човек, както и на общуването на човек с животните. Циркът възпитава и закалява. Циркът е изкуство, което показва красотата и грацията и по този начин възпитава в красота, изящност, грация. Циркът учи на доброта. Не познавам цирков спектакъл, който да не е с "хеппи енд" или да не е позитивен. Няма такъв. Всеки цирков спектакъл е пълен с позитив, с положителни емоции, с много смях, хумор, човещина, доброта. Хората винаги излизат от цирка усмихнати до уши и много позитивни, в прекрасно настроение, а хубавото настроение, положителните емоции и смехът удължават живота, това го знаем всички.
Циркът формира от самото детство у човека позитивна настройка към живота. Има два типа хора - съзидатели, градивни и разрушители, деструктивни. Циркът определено формира доброто общество на съзидатели. А това се формира и възпитава през първите седем години.
Циркът показва истинската обективна реалност на човешките възможности. Точно в това е неговата прелест. В цирка всички супер герои са реални, истински и техните възможности също са реални. Освен това циркът е мултиезичен, мултилингуал - това е изкуство понятно, разбираемо за абсолютно всички, независимо от националността, народността, религията и възрастта. Всяка една идея е напълно разбираема без превод. Циркът е най-масовото изкуство, достъпно за всички хора от всички социални прослойки. Циркът е семейно изкуство. Циркът сплотява семействата, защото на цирк хората идват с цялото си семейство и на всички им е еднакво интересно. За всеки има по нещо. Циркът е разтоварващ антидепресант. Циркът е най-позитивното място в напрегнатото ежедневие. Циркът е глътката въздух за малки и големи. Циркът е просто прекрасен!

Въпрос: Вашето пожелание към българската публика преди премиерата на спектакъла в България?
Отговор: Още след първото ни гостуване в България почувствах топлотата на зрителите и взаимната любов. На нас ни харесва да покажем нашата култура, съвременното руско цирково изкуство, което датира отдавна, но се развива непрекъснато. На предходното шоу българският зрител ни оцени много топло с бурни аплодисменти. Надявам се този спектакъл още повече да се хареса на българската публика. Преди всичко бих искал да пожелая на българския зрител да дойде, да ни посети, да види спектакъла "OFU - Приземяването". Убеден съм, че това качество, оригиналност и уникалност, която ще покажем на манежа, няма как да не се хареса на българския зрител, който е добър познавач и любител на цирковото изкуство. Надявам се един ден да гастролираме в България с пълноценно шоу без ограничения. Обичайте цирка, защото циркът ви обича, той е за вас!

Интервю на Оля Ал-Ахмед, БТА

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.