• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Николай Цонев осъди прокуратурата за 15 хил. лв.

Николай Цонев осъди прокуратурата за 15 хил. лв.

София /КРОСС/ Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 15 000 лева за тревогите и страданията, които му е причинило първото показно дело срещу него. Справка на "Правен свят" показа, че Цонев е завел и спечелил вече на две инстанции дело срещу прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди.
Става дума за най-стария процес срещу Цонев, който започва с повдигане на обвинения през 2002 г. за длъжностни престъпления. Тогава прокуратурата го обвини, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август-декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо. С това си действие той нанесъл имуществени вреди в размер на 970 653 лева. Разследването за четирите сделки беше прекратено година по-късно, но през 2009 година военните прокурори го възобновиха. Софийският военен съд, а по-късно и Военно-апелативният съд не намериха вина при действията на Николай Цонев, а ВКС го оправда окончателно преди 3 години.
Пред Софийския градски съд (СГС) Цонев доказва, че заведеното дело му е създало изключителни притеснения и стрес, а близки и колеги политици се отдръпнали от него. Той приел като обида и паричната гаранция от 10 000 лева, която му била наложена.
В молбата си, в която Цонев е искал обезщетение от 50 000 лева за неимуществени вреди, той изрично посочил, че имало и медийно отразяване по това дело, цитирало се в докладите по правосъдие в Европейската комисия.
"Тежко, притеснително, стресово, подтискащо изживяване било за него, защото при всяка среща с медиите започвали с въпроси дали е виновен. По същия начин протичали и срещите с хора на обществени места - трябвало да доказва, че е невинен. Делото се отразило отрицателно върху политическата му кариера", посочва и свидетелка в полза на Цонев.
Според съдия Красимир Мазгалов от СГС е безспорно, че Цонев е претърпял вреди от незаконното обвинение и "липсва логично обяснение защо едно прекратено производство е възобновено повече от пет години по-късно".
В същото време съдът отчита показанията на свидетелката, че той е със стабилна психика, продължава да преподава в два университета и е председател на партия "Нова алтернатива". Затова СГС е преценил, че достатъчно обезщетение за неимуществени вреди са 30 000 лева. Отделно Цонев е обезщетен и с почти 10 000 лева за имуществени вреди - разходи за адвокат и лихви от внесени парични гаранции.
Софийският апелативен съд (САС) обаче е намалил обезщетението за имуществени вреди до 15 000 лева. Въззивната инстанция приема, че до възобновяването на делото, Цонев не е имал повод да изпитва тревоги, а в периода 2002-2003 г. той не е бил публична личност и "липсва обществен резонанс на наказателното преследване".
САС отчита, че срещу Цонев впоследствие е воден "показен" наказателен процес.
"Протичането на разследването е било широко популяризирано от средствата за масова информация (доказано в производството пред СГС) и квалифицирано като постижение на дейността на разследващите органи по отношение на представители на политическата класа (също доказано пред СГС). Внасянето на елементи, различни от законовите критерии за обществена опасност на деянието респ. квалифициращи белези на деянието обективно накърнява увереността в провеждането на справедлив процес и обосновава завишена тревожност за изхода на процеса. С оглед на това настоящият състав приема, че при преценка на паричния еквивалент на неимуществените щети не следва да се прави уравниловка с подобни по продължителност разследвания и аналогични по естество със заявените неимуществени вреди. Анализът следва да е конкретен, съобразно материалите по воденото дело", се казва в решението на САС.
Съдът изрично посочва, че след всяка оправдателна присъда военните прокурори са протестирали, докато не се е стигнало до окончателно решение на ВКС. Въпреки тези безспорни данни по делото, САС приема, че не са събрани достатъчно доказателства за реално претърпени морални вреди от Цонев, защото всеки човек приема различно стресовите ситуации, а конкретните проявления на такова страдание подлежат на доказване. Затова и на бившия военен министър е присъдено по-малко обезщетение за неимуществени вреди, като САС е потвърдил решението в останалата му част. То обаче не е окончателно и е обжалвано пред ВКС. Срещу Николай Цонев бяха заведени общо 4 дела, като всички приключиха с оправдателни присъди, включително и това за подкуп, по което той бе подсъдим с Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.