• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Доц. Николай Цонков: Бюджет 2020 е бюджет на застоя

Доц. Николай Цонков: Бюджет 2020 е бюджет на застоя

/КРОСС/ "На Бюджет 2020 му липсва виждането на управляващите за дългосрочно и адекватно решение на натрупаните през последните 10 години и възникващите проблеми", каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на БСП за България доц. Николай Цонков.

По думите му един бюджет трябва да формира националните цели и визии за един по-дългосрочен период за икономическо развитие на страната.

„Мога да кажа, че това е бюджет на застоя, но бих добавил, че това е бюджет на пропуснатите възможности и е изгубено време както за всички български граждани, така и за България“, обясни Цонков.

Според него подводните камъни в Бюджет 2020 са свързани с начините на правенето му.

„Отново имаме подценяване на българската икономика през основния показател БВП. За следващата година, за справка, е даден да достигне 126 млрд. лв. Ние смятаме, че той е подценен с може би поне 3 млрд. лв. Това означава, че в своя полза управляващите, просто, за да покажат на хората, че управляват добре и реализират излишък, подценяват приходната част в бюджета и в края на следващата година отново ще се окаже, че ще имаме може би излишък от 2 млрд. лв., които ще бъдат похарчени за удобните общини и ведомства, които са полезни за изборите на сегашното управление“, уточни народният представител от БСП.

Според него ако до преди 2-3 години ставаше дума за бюджет на оцеляване, който да гарантира стабилност и сигурност, сега вече трябва да се говори за истински реформи – как всеки разход се отразява на развитието на икономиката.

„Повишаването на минималната заплата не означава, че имаме целенасочена политика по доходите, както се бият по гърдите управляващите, че това е основният им приоритет“, бе категоричен той.

Безспорно и БСП като социалистическа партия счита, че образованието и здравеопазването са основни сектори, на които трябва да се обърне внимание, добави Николай Цонков.

„Освен тях имаме много други големи проблеми, например крайната бедност на голяма част от българското население. В този бюджет не виждаме по какъв начин се решава проблемът с бедността. Можем да добавим и проблема с работещите бедни, тоест с ниските заплати, които не позволяват на хората да водят нормален и достоен начин на живот“, посочи той.

По думите му не се вижда правилно управление на средствата в образованието и здравеопазването.

„Когато насочваме средствата за повишаване на заплатите на учителите, това означава ли, че автоматично повишаваме качеството на образованието? Отговорът е „Не“. Според статистиката частните уроци се увеличават постоянно, включително и по български език, което е абсурдно. Другото важно е това как се справяме с масовата функционална неграмотност, която по статистика всяка година нараства. До какви реални резултати ще доведе увеличението на средствата за образование – дали ще върнат в класните стаи повече от децата, които поради бедност не ходят на училище, дали ще решат проблема с мотивацията на учителите и с качеството на българското образование“, попита той.

Според него истински важните проблеми у нас освен образованието, са бедност и здравеопазване.

„Докато в здравеопазването продължаваме да говорим за болниците като търговски дружества, не можем да очакваме кой знае какви резултати. Ще продължим да разпределяме неефективно средствата в бюджета за здравеопазване, който всяка година расте с около половин милиард, той е вече над 5 млрд. от бюджета на България, но не е ясно къде отиват тези пари“, отбеляза депутатът от ПГ на „БСП за България“.

Той коментира и алтернативата на левицата за Бюджет 2020. По думите му трябва да се подходи по друг начин от гледна точка на фискалната политика.

„Дълго време данъкът върху физическите лица беше една ставка без значение какво възнаграждение получават, данъкът за печалбата също е 10%-на ставка, но това, свързано с българската икономика и разпределението на отраслите, не води до нейното развитие. Ако при европейската фискална политика по-голям дал от приходите имат преките данъци, то у нас това са косвените – ДДС, акцизи и т.н., а би трябвало да е обратното“, заяви Цонков.

БСП счита, че от гледна точка на данъчната система трябва да се поема по-малка тежест от средната класа в България, обясни той.

„В този смисъл алтернативно предложение е да има необлагаем минимум. Тоест тези, които получават най-ниска възнаграждения да не плащат данък върху физическите лица, а тези, които получават най-високи възнаграждения да имат по-голям принос в данъчните приходи“, допълни Цонков.

Според него през предложения от управляващите бюджет не се предлага и решение на демографската криза.

„Предлагаме бавно и постепенно да се премине към семейно подоходно облагане и на всяко дете да се облекчава семейство с 50 лв.“, каза още Николай Цонков, като обясни алтернативите на БСП и по отношение на образованието.

„От 1 до 12 клас можем да поемаме разходите а учебници на учениците. Може да се повиши помощта за майките студентки от 3000 на 6000 лв.“, добави депутатът.

По думите му е важно да се обърне внимание и на детските надбавки и обезщетението за майчинство, което също трябва да бъде повишено и да бъде съотнесено към минималната работна заплата.

Николай Цонков коментира и решението първият ден от болничния да не се заплаща, което предизвика сериозни дебати през последните дни.

„То е в полза на работодателите и ощетява в пълна степен работниците. В момента виждаме, че държавата е безпомощна да реши проблема с фалшивите болнични. Това решение е унизително като предложение и потвърждава политиката на управляващите за геноцид към всички български граждани“, категоричен бе народният представител от ПГ на „БСП за България“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.