• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Патриарх Кирил замина за Латинска Америка, където ще се срещне с папата

Патриарх Кирил замина за Латинска Америка, където ще се срещне с папата

/КРОСС/ Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в четвъртък замина на посещение в Куба, където ще се срещне с главата на римокатолическата църква Папа Франциск, съобщи кореспондент на РИА Новости.

Патриарх Кирил ще остане в Куба до 14 февруари. Пътуването е част от първата му обиколка из страни от Латинска Америка, която ще продължи до 22 февруари. Освен Куба, по време на обиколката патриархът ще посети Бразилия, Чили и Парагвай.

Според информация на епархията по време на визитата си на Острова на Свободата предстоятелят на Руската православна църква ще се срещне с председателя на Държавния съвет на Куба Раул Кастро, както и с лидера на кубинския народ Фидел Кастро.

В петък, 12 февруари, на летище „Хосе Марти“ в Хавана ще се проведе историческа среща – ще се срещнат за първи път предстоятелят на Руската православна църква и главата на римокатолическата църква. По време на срещата Папата и Патриархът ще подпишат декларация за единството на двете християнски църкви.

Това е първата визита на патриарх Кирил в Латинска Америка в качеството му на предстоятел на руската православна църква, припомня РИА Новости. Той е посещавал континента през 2008 г. в рамките на Дните на Русия в Латинска Америка, но тогава е заемал длъжността митрополит Смоленски и Калининградски и ръководител на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Нина Хрушчова

От гледна точка на Путин - едва ли можеше да се намери по-подходящо време за провеждането на тази среща. Сриващите се цени на горивата, драматичното обезценяване на рублата, продължаващите санкции и все по-кървавите кадри, които идват от Сирия, го принудиха отчаяно да търси положителени новини. А каква по-добра имиджова акция от това Христовият Заместник да застане рамо до рамо с най-близкия духовен и политически съюзник на Путин? Преодоляването на един от най-старите разколи на християнството е благодорна цел. Но когато папа Франциск се срещне с патриарха на Путин, би било добре да си спомни старата английска поговорка: "Който седне на една маса с Дявола, трябва да има дълга лъжица".

13.02.2016 19:25:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.