• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската

Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската

/КРОСС/ Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите православни църкви за установяване на канонически статут на Македонската църква, съобщава „Дарик". Това е единодушното решение, което Синодът взе на заседание, на което бе обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.

Светият Синод е решил, че при положение, че Македонската православна църква (МПЦ) признава Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка - Църква, БПЦ - БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това съобщиха от Синода.

Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви. За председател на комисията е определен Старозагорският митрополит Киприан.

Членовете на комисията са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.

Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия са своя църква - майка.

Българската православна църква - Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, отбелязват от Синода. Преди заседанието днес патриарх Неофит коментира, че българската църква "трябва да поеме протегнатата ръка на Македония".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Григорий Ефимович

МПЦ няма какво да подава ръка,а в дълбоко покайно съкрушение като блудна дъщеря трябва да падне в "нозете" на своята Майка-БПЦ и да каже: " Прости ми Майко.Съгреших пред небето и пред Теб .Направи ме като един от наемниците си". Но не би ! Поставя условия,пазари се,проявява нахалство да иска евхаристийно общение........абе иска да завлече и БПЦ в схизма. Защото тъкмо това ще стане,ако се изпълнят "въжделенията на целокупният български народ,ако не се държи сметка за каноните и каноничното право,ако се слушат разните му там Горанблагоевци и Калинянакиевци.Браво на Светият Синод за днешното му решение.Никакво поддаване на примамливи идеи за общобратско македоно-българско добруване,защото такова няма и не може да има .Македонците са българи-блудни синове. Морална и историческа стойност ще има "колега",когато за пореден път най-старата славянска Църква докаже,че е мъдра и прозорлива и не се хваща на въдицата на псевдоразирачи и псевдоканонисти-богослови.

27.11.2017 19:18:59

Анонимен

А КАКАТА И НЕЙНАТА КЛИКА ЩЕ СЕ ИЗКАЖАТ ЛИ ПО ВЪПРОСА. МНООГО ТРУДНО НО НЕ БОЛИ

27.11.2017 14:28:21

Анонимен

БРАВО НА ПУК НА БСП

27.11.2017 14:25:07

Историческо решение

Браво ! Независимо от мнението на другите поместни православни църкви. това решение на БПЦ има и ще има висока морална и историческа стойност !

27.11.2017 14:22:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.