• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Руската православна църква заседава спешно заради Украйна

Руската православна църква заседава спешно заради Украйна

/КРОСС/ Светият Синод на Руската православна църква под председателството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свика извънредно заседание в Даниловския манастир, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според източниците на агенцията срещата ще бъде посветена на ситуацията в Украйна.

Константинополската патриаршия „в подготовка за предоставяне на автокефалност на Православната църква в Украйна" на 7 септември назначи свои екзарси в Киев, което е каноническа територия на Московската патриаршия. Синодът на Руската православна църква се обяви в „категоричен протест с дълбоко възмущение", заявявайки, че действията на Константинополската църква "са грубо нарушение на църковните канони" и реакция на Московската патриаршия ще последва скоро.

Председателят на отдела за взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда съобщи по-рано, че Московската патриаршия може да прекъсне отношенията си с Константинополската църква в случай на узаконяването на украинските си разколници. В момента в Украйна има повече от 12 000 енории и 200 манастира на Украинската православна църква, която има право на широка автономия в рамките на Московската патриаршия.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Реално РПЦ повтаря стореното от нашите възрожденци, при обявяването на Екзархията. Вече съобщиха, че + Кирил Всерусийски прекратява да споменава обитателя на Фенер в молитвите си! А и Константинопол сам се поставя в изолация, защото с действията си погазва автокефалността на всяка една православна църква, т.е. позволява си да се меси във вътрешните дела на православните църкви!

15.09.2018 18:31:49

Анонимен

ИдиоД,ама ти верно си голям идиоД !!!

15.09.2018 18:24:18

ИдиоД

Справи се с граматиката момчето ми ! Наистина рядко пишеш. Разбираш от църковни въпроси,колкото свиня от кладенчова вода . Хайде качвай си снимките във фейсбука и не се изказвай по въпроси,които не само не разбираш,ами и не си информиран достатъчно!

15.09.2018 14:59:29

Анонимен

Рядко пиша тук,но този под мен е някъкав идиод маи ще. Ти вред ли си ,българин ли си.Тази Константиполската патриаршия е създадена по време турското робство когато турците владеят много православни народи.И така султана да държи раята чрез религията.Тоест този Вартоломей него знам как се казва е никои.Него го командват сега от САЩ чети повече и не пиши глупости.Незнам последно когато идва в България нашия Патриях късно се усети,трябваше по-рано да му бие дуспата.А може и за това незнаеш.Ех докога ще такива прости хора.

14.09.2018 23:23:23

Анонимен

Нещата изобщо не са прости,особено за нас. Прекъсване на връзките с Константинополската патриаршия означава,че тя изпада в разкол!!! Оттук нататък ще бъде много трудно да се поддържат нормални християнски православни отношения с Константинополската патриаршия.Отделен въпрос е,че всяка разколническа група,когато и скимне,ще се обръща към Вартоломей,за признаване на автокефалност и статут на църква. Най-напред ще се обърнат след украинците...братята македонци.

14.09.2018 17:49:06

Анонимен

Нещо сърдит ми се вижда Гундяев .....

14.09.2018 17:02:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.