• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Интерфакс: Българската църква направи крачка към признаването на Православната църква на Украйна?

Интерфакс: Българската църква направи крачка към признаването на Православната църква на Украйна?

/КРОСС/ Името на главата на новата православна църква на Украйна (PCU) Епифаний Думенко за първи път се споменава в литургия, която бе извършена от митрополит на Българската православна църква.

Според гръцкия сайт Romalewfronimati, Пловдивският митрополит Николай, пристигнал от България в сряда, 27 ноември, е водил сутрешната служба в църквата "Св. Атанасий и свети Акакий и Дамаскин Студит" в Лангада (Гърция). По време на литургията дяконът прочете местния диптих (литургичен ред за споменаване на приматите), който включваше главата на ЦИК.

Епархията Лангада е включена в списъка на епархиите на Гърция, които Московската патриаршия препоръчва като нежелателни за посещениеот поклонници: техните управляващи епископи влизат в богослужебно или молитвено общение с представители на PCU.

Досега Българската православна църква не е дала окончателен отговор дали признава неканоничната църква на Украйна, създадена преди година с подкрепата на Константинопол и тогавашната украинска администрация.

В началото на ноември Александрийският патриарх Теодор призна неканоничния PCU. Веднага след това Московската патриаршия обяви невъзможността за по-нататъшно почитане на името на патриарх Теодор, което на езика на църковната дипломация означава действително прекъсване на комуникацията. На 25 ноември стана известно, че патриарх Кирил спира работата на двора на Александрийската църква в Москва.

В края на октомври ръководителят на Гръцката православна църква архиепископ Йероним II призна ПКУ, въпреки противопоставянето на собствения си епископ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.