• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Вселенската патриаршия се гордее с най-светата Българска православна църква

Вселенската патриаршия се гордее с най-светата Българска православна църква

/КРОСС/ “Първородната дъщеря на Константинополската църква е Светата Българска православна църква. Имам възможност в присъствието на обичния брат Святий Киприан митрополит Старозагорски, за да изпратя оттук, от Одрин братска прегръдка на Светейшия Български патриарх г-н Неофит и на цялата уважавана Йерархия на Светата Българска православна църква, пожелавам на народа й, на целия благочестив български народ, както и на братята от Гърция, една блажена Пасха“. Това заяви вселенският патриарх Вартоломей по време на служба в одринския храм „Свети Свети Константин и Елена“, на която присъства старозагорският митрополит Киприан, предава репортер на БГНЕС. 

„Вселенската Патриаршия ги прегръща всичките нации и народи, на които, чрез свещено апостолската й дейност, им я предала светата православна вяра и православното кръщение“, каза патриархът. Той отслужи Светото Богослужение в препълнения с поклонници храм на българската общност в Одрин „Св.Св. Константин и Елена“. Местното духовенство посрещна с топли думи Вселенския патриарх и му благодари за отческия интерес и подкрепа за християните в епархията. 

На службата в църквата присъства митрополитът на Стара Загора Киприан, който представляваше Българската патриаршия. Той предаде поздрав на Вартоломей от Българската православна църква. Сред присъстващите бяха още епископът на Авидос Кирил, консулите на България и Гърция Васил Вълчев и Сотириа Теохариди, председателят на Българската общност в Цариград Василий Лиазе, Архонти на офикиите на Светата Христова Велика Църква, кметовете на община Димотика Параскевас Пацуридис и на община Неа Орестиада Василий Мавридис, председателят на младежката организация на „Нова демокрация“ и кандидат за евродепутат Константинос Дервос, ученици от Гимназията на Имврос, заедно с преподавателите им, вярващи от Одрин и поклонници от Истанбул, както и от Гърция и България. 

Патриарх Вартоломей изрази своето задоволство, че се намира в град Одрин по покана на Адрианополския митрополит Амфилохий. Обръщайки се към българската общност в града, която духовно и канонично принадлежи към Вселенската патриаршия той отбеляза: 

„Наистина, както се казва, гърците и българите сме обединени от православната вяра. Това е над всяко друго разделение по език, род и националност. Нас ни обединява общият купел, кръщението в Светата Православна Църква. Нас ни обединява вярата ни в Троицата – Бог, Отец и Сина и Светия Дух. Нас ни обединява сладкото изчакване на Възкресението на Господ, нас ни обединява радостта от пролетта. Нас ни обединяват общи идеали, общи ценности, ценности общочовешки и идеалистични, които Светата Христова Велика Църква е запазила непроменени през вековете. И благодарение на тези идеали и ценности, Вселенската Патриаршия прегръща всички нации и народи, на които, чрез свещената апостолска дейност, е предала светата православна вяра и православното кръщение. А сред тези нации и народи, които се християнизираха и цивилизоваха благодарение на Вселенската Константинополска Патриаршия, първа бе Църквата на България. Първородна дъщеря на Константинополската Църква е най-светата Българска православна църква, с която Майката Църква, Константинопол, се гордее“, подчерта вселенският патриарх Вартоломей. 

Той използва присъствието на български духовници, за да предаде своя поздрав. 

„Използвам присъствието на най-любезния ни брат Митрополитът на Стара Загора господин Киприан, за да изпратя от Адрианопол братски поздрав на Блажения Патриарх Български господин Неофит и на цяла уважавана йерархия на светейшата Църква на България и да му пожелаем на нейния народ, на целия благочестив български народ, както и на присъстващите братя от Гърция, една радостна Света Пасха“, добави той. 

Той благодари и за топлия прием, който му устрои председателят на Българската общност Василий Лиазе. 

„Изповядам се пред всичките вас, че се усещам много щастлив за това мое поклонение в Адрианопол, където не идвам за първи път. Предишния път бях в „Свети Георги“, другия храм, обърнах се към нашите братя българи и им донесох благословията на Константинополската Църква Майка. И днес им пожелавам всичко добро от Бога и ги поздравявам, защото се сдобиха с един достоен пастир е началник в лицето на брата Митрополит Амфилохий Адрианополски, който всичките ги прегърна с обич и без никакво разделение, без никаква задна мисъл, с любов без изключение към всички. Свети Адрианополски Владико, вие сте един много ценен Йерарх на Светата Христова Велика Църква. Вече пет години след като получихте архиерейския сан и същевременно получихте представителството на Вселенската Патриаршия в Атина, вършите едно значително дело, често невидимо и безшумно, но винаги съществено и ефектно, с вашата мъдрост, с опита ви, с познанието ви, особено в областта на Каноническото право, но преди всичко с вашата любов и посветеност към Вселенската ни Патриаршия. Това е една дадена любов, съвсем явна, неотделима, ненамалена, не само сега, когато сте Йерарх на Патриаршията ни, но и преди както монах, както член на братството на Света Параскева в Мазиос, винаги сте биле на страната на Вселенската ни Патриаршия. Благодарим ви и ви поздравяваме за това. В спомен за моето днешно посещение в богохранимата ви Епархия ще ви я дам панагията (енколпия) която я нося, върху която се намира представлението на Възкресението на Господа, и ви пожелавам вашия път и пастирската ви дейност тук да бъде винаги възкресенска“, заяви патриарх Вартоломей. 

Той поздрави учениците от Имврос. 

„Моята радост се удвоява и увеличава с присъствието и моленията на възлюбените ни деца от Имврос, скъп и много обичан. Децата, които донесоха нов живот на нашия остров с възобновяването на нашето училище там, след пауза от половин век. Благодарим на Бог, че ни е дал тази голяма благословия да имаме отново гръцко образование в родния ми Имврос след преследването, което сме претърпели ние Имврийците през 60-те години и след това. Славим Бога и благодарим на всички хора, които ни помогнаха да имаме отново гръцки училища там. И, наред с другото, много благодаря на най-почетния и възлюбен архонт господин Лакис Вигас за огромните му усилия, да ги имаме отново отворени училищата и много деца в нашето родно място. Запазвам си възможността да се срещна с любимите ни деца другия месец в Имврос и да се преродим на това поклонничество там, както се прераждам всеки път, когато стъпвам в родния ми край“, каза патриархът. 

По-късно същия ден вселенският патриарх присъства на служба в Патриаршеския храм във Фенер. Службата посветена на Четвъртата статия от Акатиста на Пресветата Богородица бе отслужена от митрополита на Арта Калиникос. Посрещайки поклонниците от различни региони на Гърция, Вартоломей подчерта грижата на Майката Църква за чедата й в целия свят, като обърна специално внимание на неотдавнашното даване на автокефалност на Православна Църква в Украйна. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.