• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

ГЕРБ окончателно сложи кръст на реформата в МВР

ГЕРБ окончателно сложи кръст на реформата в МВР

/КРОСС/ Всички привилегии на полицаите се запазват. 4500 чиновници ще бъдат преназначени без обезщетения

ГЕРБ тотално се отказа да реформира МВР. Вътрешният министър Румяна Бъчварова, която няколко пъти беше бламирана от своите под диктовката на предшественика си Цветан Цветанов, окончателно изостави идеята си за орязване на част от привилегиите в системата. Така обезщетенията от 20 заплати при пенсиониране на полицаите и чиновниците няма да се намалят от 20 на 12. Няма да се съкратят и отпуските от 30 на 25 дни. Академията на МВР и пожарната запазват статута си. Законът ще бъде гледан на комисия преди второто четене утре.

Новината, че почти всички поправки ще отпаднат от проекта, беше съобщена от Цветанов на дискусия за Закона на МВР, докато Бъчварова кимаше до него и мълчеше.

Единствената промяна, която ще бъде прокарана през парламента, е 4500 чиновници да бъдат преназначени по Закона за държавния служител, както и личните документи и регистрациите на коли да се обособят в ново държавно предприятие. "Преназначените ще запазят големите си обезщетения, но ще ги вземат не сега, а при пенсионирането си", обясни Цветанов. Това се правело, защото МВР няма толкова пари.

Според Цветанов договорите на администрацията щели да бъдат "преобразувани". Идеята, която явно ще бъде записана точно така в закона, звучи напълно нелогично, защото, за да бъдат преназначени хората от администрацията на МВР, трябва сегашните им договори да се прекратят и да се подпишат нови. Това автоматично влече задължение за плащане на всички дължими суми. Въпросните служители може да не се съгласят на тези условия и да напуснат. Тогава МВР ще е длъжно да им плати веднага всичко, което им се полага.

Целта на промените беше да се постигнат икономии в най-скъпото и нереформирано министерство. Наближаващите избори и заплахите от полицейските синдикати за протести обаче уплашиха управляващите. За да се стигне дотук, явно Цветанов е успял да надделее над Бъчварова пред премиера.

Ръководството на МВР се опитваше да прокара поправките така, че промените да важат за новоназначените служители. Сега обаче екипът на Бъчварова се отказва дори от това. Тоталното отстъпление се прави с аргумента, че стабилността е най-важна и трябва да се гарантира. Тези аргументи бяха съобщени от Бъчварова, която през пролетта все още изглеждаше готова да защитава промените, върху които екипът й работил цяла година.

Цветанов заяви, че коалиционните партньори и политическото ръководство били против реформата. "Това е една възможност, когато един служител е дал всичко от себе си за държавата, да получи обезщетение, а не да премине веднага в другата позиция, да обслужва организирана престъпност и икономически или корпоративни интереси за сметка на държавните", заяви той.

Сагата започна още при формирането на бюджет 2016 в края на миналата година. Тогава финансовият министър Владислав Горанов се опита да намали броя на получаваните заплати чрез промени в ЗМВР. В деня, в който стана ясно какво предвиждат промените, полицаите излязоха на улицата и блокираха София. Правителството отстъпи и се опита да прокара сходни поправки малко по-късно, но се отказа и от тях.

Източник: вестник "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.