• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Красимир Янков срещу Цветан Цветанов при повторното разглеждане на ветото върху Закона за МВР

Красимир Янков срещу Цветан Цветанов при повторното разглеждане на ветото върху Закона за МВР

/КРОСС/Вместо да започнат работа с промени в кабинета „Орешарски", по предложение на БСП депутатите започнаха с разглеждането на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР.

Вчера ветото доведе до скандал в пленарната зала и отлагане на точката, но днес от левицата отново поискаха разглеждането й.

Опозицията контрира, че законът не е консенсусен и не дава възможност към плавно преминаване към служебно правителство.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че по настояване на опозицията ще покани за обсъжданията вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а премиерът Пламен Орешарски щял да дойде в Народното събрание, за да представи персоналните промени в правителството.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочва, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за тази година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Подчертано е, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Разглеждането на промените в Закона за МВР накара депутатите да заговорят за решетки, присъди и права.

Първият удар по време на дебатите бе поставен от социалиста Красимир Янков, който припомни, че по време на управлението на ГЕРБ в системата за сигурност е бил въведен тоталитарен подход. „Българското общество разбра сливането на МВР и политическата ви партия", се обърна към опозицията Янков.

Думите му предизвикаха виковете на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов, който посочи, че той поне не е допуснал секторът да се управлява от Делян Пеевски.

„Вие го превърнахте в това Делян Пеевски да контролира сектора за сигурност", обвини още Цветанов.

„Няма друг действащ депутат, който да има ефективна присъда и да си позволява да ми раздава морал", се включи в спора и депутатът от БСП Антон Кутев. Социалистът за пореден път поиска от ръководството на Народното събрание да излезе със становище дали човек, който има произнесена ефективна присъда, може да бъде народен представител.

„Не се смейте, защото веднъж трябваше дрегер, а днес трябват решетки за някой, който не знае какво говори от тази трибуна", излезе да защитава Цветанов и народната представителка от ГЕРБ Снежана Дукова.

Тя заговори и за столетницата, като посочи - „Те могат да се размножават по полов път, но по естествен път се разпадат".

„Колежката ме прати зад решетките, но тя очевидно не е разбрала, че присъдата от 4 години не е за мен, а е за г-н Цветанов", бе отговорът на Кутев.

ГЕРБ не искат промените в Закона за МВР да бъдат повторно приети, тъй като съзират в тях елиминиране на конкурсното начало в МВР за растеж в системата, както и обидно за самите полицаи изискване от едва седем години трудов стаж, необходим за избирането на главен секретар.

„Кой ще плаща тези нови социални придобивки, след като дори финансовият министър каза, че няма пари за тях?", попита още бившият зам.-вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Веселин Вучков.

Съсипахте министерството, фалирахте министерството, отново се ядоса Цветан Цветанов на мнозинството. Задкулисието и мафията ме осъди на първа инстанция, подчерта той и обвини управляващите, че са част от задкулисието.

Нека прекратим тази грозна престрелка, моля ви, спрете вече, опита се Мая Манолова да укроти страстите в пленарна зала.

Димитър Димов от „Атака" пък „скочи" на държавния глава Росен Плевнелиев за наложеното вето, изтъквайки, че явно президентът бил против това за полицаите да има различни социални придобивки. Според него кабинетът трябвало да намери пари за привилегиите, залегнали в новия закон.

Ние смятаме, че трябва да има преразпределение на бюджета на МВР, убеден е Димов.

От „Атака" обаче настояват за строги наказания за полицаи, превишили правомощията си. Българските полицаи трябва да усетят подкрепата на държавата зад гърба си, изтъкна националистът. Според Димитър Димов само така те щели съвестно да изпълняват служебните си задължения. Той подкрепи и мирния протест на полицаите за спирането на столовете в системата.

Атакистът припомни непристойното поведение на Вежди Рашидов, който ударил полицай и с насмешка коментира Бойко Борисов като главен секретар на МВР, който се разхождал, по думите му, като каубой с препасан на колана пистолет.

Герберът реагира и посъветва: „Дръжте си езика". Бойко Борисов винаги е бил професионален полицай и никога не се е прехранвал от чорапогащници, коментира още той, защитавайки лидера си от нападките на мнозинството.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ГЕРБ = ПОГРОМ

20.06.2014 00:28:24

ред

Бъларино, вразуми се! Не гласувай за мутрите от герб, ако не искаш да те мачкат и да мизерстваш!

19.06.2014 12:08:05

Цвъко

Цвъко е един затворник, не му обръщайте внимание. А Росен Бийн е кукла на конци, чието време изтече!

19.06.2014 12:07:49

мутри

Герберугите си служат само с мутренски методи и похвати, същински мутри са!

19.06.2014 12:07:28

дядо

Не може има спор, след като герберугите са на супер ниско интелектуално ниво! Просто депутатите от БСП им натриват носовете най-редовно, това е.

19.06.2014 12:07:05

Стан

БСП, не падайте на нивото на мутрите от герб, не им обръщайте внимание. Те са едни бъдещи затворници, всичките!

19.06.2014 12:06:45

Цвинокио

Цвинокио няма право да се изказва, вече трябваше да е в килията!

19.06.2014 12:06:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.