• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Нашенци обикалят света на автостоп с 3000 лв бюджет

Нашенци обикалят света на автостоп с 3000 лв бюджет

/КРОСС/Мислите си, че сте ходили на пътешествие, защото сте обиколили няколко страни на едноседмична екскурзия, помъкнали куфарите и запазили хостели два месеца по-рано? Цветин Шущарков и Маргарита Ценова ще преобърнат представите ви за пътуване и туризъм с главата надолу.

Двамата обикалят на стоп в момента из цял свят, а поводът да пиша за тях е защото близките им направиха изложба с изпратените им снимки и предмети в „Клуб на пътешественика". Няколко часа преди фотографиите да станат достъпни за всички, пожелали да ги видят, аз се срещнах на това място с Георги Златев - приятел на двойката, който не веднъж е обикалял с тях из България и чужбина. Той ми разказа невероятната им история.

Всичко започнало много отдавна, но крайъгълен камък било посещението на тримата приятели в Иран. „Това беше първото ни сериозно пътешествие", спомня си Жоро. „Там видяхме много различни неща от това, което са стереотипите. Преди да отидем в Иран близките ми викаха „ти си луд, как може такова нещо, там ще умреш ...", оказа се, че това са най-приятелски настроените хора на света и страната с най-малка престъпност. Страхотно ни приеха, викаха ни по улиците „I love you" , като ни видеха, канеха ни в къщите си. Изобщо всеки път, когато отидехме в някоя държава, стереотипите се оказваха неверни. Затова решихме да направим с тях блога, за да може да се види какви са хората в другите държави."


Друго подканване от съдбата бил един чужд популярен блог за пътешествия, на който се натъкнала преди време Маги. От там й дошла идеята за сегашния им трип и направата на сайта. „Когато го видя това нещо, три вечери не можа да заспи", смее се Жоро.

Поради свои ангажименти Георги си е в България, но Маги и Цветин решили, че ще предприемат „пътуване с неограничено времетраене". И така тръгват на автостоп из света, като маршрутът им минава през Турция, Иран, Пакистан, Бирма и Тайланд, където са в момента. Но двамата далеч не мислят да спират до тук, предстоят им посещения на Малайзия, Индонезия, Нова Гвинея, Австралия и Нова Зеландия.

Цветин и Маргарита спят на палатки и имат скромния бюджет от 3000 лв, като по думите на Жоро това им стига и не се лишават от нищо. Цветин снима местата, които посещават, с фотоапарат (който се надява скоро да замени за по-добър), а Маги записва всичко в една тетрадка и го изпраща в България на близките си. Тук те го качват в сайта bgmagickervan.com и така всички ние можем да се докоснем до техните преживявания.

Изложбата "По стъпките на древните кервани от Европа до Азия" е с вход свободен и ще е до 7 март в „Клуб на пътешественика", така че всеки, който иска да види света с разбити стереотипи, е добре дошъл. А ние с нетърпение чакаме Маргарита и Цветин да се върнат от щурото си приключение, за да могат да ни разкажат от първа ръка какво са видели по света.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.