• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Цветница е!

Цветница е!

/КРОСС/ Цветница - един от най-обичаните, пъстри и весели празници през пролетта, както и празник на всички, които носят име на цвете. По традиция всяка година Цветница се пада в неделя, винаги една седмица преди Великден. Празникът се отбелязва както от православната църква, така и от католици и протестанти. Денят е познат още с имената Връбница, Цветна неделя, Куклин ден.

Празникът на цветята се свързва с библейската история за влизането на Христос в Йерусалим в дните преди Пасха, когато хората го посрещат, като хвърлят в краката му палмови клони и цветя. Традицията обаче се е изменила и вместо палмовото листо се използват върбови клонки, които се откъсват на Лазаровден и се носят в църквата, за да бъдат благословени.От църквата освен върба се взимат и цветя, които след като свещеникът е благословил, се носят у дома и се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец и се слага на входната врата, за да пази хората от злото.
На Цветница се извършва и един от обичаите, свързан и с Лазаровден - кумичене. Тогава лазарките пускат венците си от върба в реката. Чийто венец излезе най-отпред, неговата собственичка получава титлата „кумица". Към нея всички трябва да се отнасят с уважение, да я почитат и да търсят съветите й през цялата година. Кумицата пък трябва да устрои празнична трапеза за останалите моми в селото.
Цветница е празник на всички цветя, които в религиозен план са символ на вечната пролет в Райската градина. На този ден празнуват и всички, които са кръстени на някакво растение. Всяко цвете има определена символика и се смята, че то предава някои от чертите си върху характера на човека, кръстен на него.

На Цветница е позволено да се яде риба - всякакъв вид и приготвена по всякакъв начин. Това празнично захранване трябва да даде физически сили на изтощените от поста християни да издържат на последните постни дни.

В дните от понеделник до петък най-вярващите и най-преданите християни въобще не слагат даже олио в гозбите. Те ги варят с вода и сол. А на Разпети петък не ядат храна и пият малко вода. Ако много прегладнеят изяждат една две хапки хляб, за да не припаднат.

Тази жертва има своя духовен смисъл. Те съпреживяват мъките на Христос на кръста и неговите страдания чрез гладуване. Знаем, че в някои страни битуват традиции живи хора да бъдат слагани на кръст както Иисус. Някои позволяват да бъдат заковани живи, а след часове ги свалят, но това е опасно начинание, не само защото боли, но защото може да вкара инфекции в тялото чрез гвоздеите.

На Цветница не се върши никаква домакинска работа - не се чисти, не се пере, не се мият прозорците за Великден, не се шие, не се плете, човек не прави маникюр, прическа и други дейности, които могат да бъдат отложени, ако не са изключително спешни.

На Цветница се празнува, но не в смисъл на бохемски запои заради именните дни, а радостта на вярващите е свързана с радостта на Христос. На Цветница се ходи на църква. Дори и да нямате именник сред вашите роднини и приятели, през този ден можете да се съберете заедно, да отидете някъде на разходка сред природата или да направите нещо, което обичате да вършите заедно.

На Цветница е добре да си купите ново цвете в саксия за дома или да си посеете в саксия или пък в градината.

Да са честити Именните дни на хората с имена на цветя!

Да е честита Великата Цветница на всички християни у нас и извън пределите на нашата България!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.