• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

50% от пътниците и товарите преминават в жп транспорта до 2050г.

50% от пътниците и товарите преминават в жп транспорта до 2050г.

/КРОСС/ 50% от пътническия и товарен превоз на среднодълги разстояния в Европа да бъдат прехвърлени към железопътния транспорт до 2050 г. Това е заложено в Бялата книга, приета от Европейската комисия през 2011 г. За целта жп инфраструктурата трябва да се развие особено по направленията на трансевропейските коридори, заяви пред „Преса" Ян Стайнкол от Европейската асоциация по железопътен транспорт UNIFE.

България като страна членка също е част от тази стратегия. Територията на страната се пресича от коридора „Ориент/Източно Средиземноморие".

"Необходимо е да се инвестира в иновациии в жп сектора, за да бъде той по-атрактивен за пътниците и товарните фирми", отбеляза Стайнкол. През декември миналата година ЕК одобри новото публично-частно партньорство Shift2Rail за инвестиции в размер на около 1 млрд. евро за научни изследвания и иновации за развитието на по-добри жп услуги в Европа.

Заедно с генералния директор на UNIFE Филипе Ситроен те представиха в България инициативата Shift2Rail с актуални теми относно железопътния сектор в ЕС. С премиера Пламен Орешарски те са коментирали възможността за създаването на клъстър, в който да се включат университети и висши училища, фокусирани върху обучението по телекомуникации за жп транспорта. UNIFE ще окаже помощ на България да участват и най-големите компании, които да се обединят с академичния ресурс.

„България трябва ясно да дефинира стратегията и визията си в областта на телекомуникациите и системите за управление на движението, така че те да станат привлекателни за големите компании. Те биха инвестирали своето време и усилия, за да навлязат на българския пазар, когато видят ясно дефинирани стратегически цели и потенциал за работа за 10-15 години напред. Необходимо е да има развитие в строго специализираните сфери, които са свързани с приложението на високите технологии в железопътното движение. Страната има условия да развие много добра жп мрежа, тъй като е ключова на Балканите", обобщи Стайнкол.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.