• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Бляскаво начало на Вагнеровата седмица в Софийската опера

Бляскаво начало на Вагнеровата седмица в Софийската опера

/КРОСС/ Празнична фестивална атмосфера съпътстваше откриването на лятната Вагнерова седмица в Софийската опера и балет.

Меломани от Германия, Великобритания, Холандия, Южна Африка, Австралия, Русия, Китай, Япония и САЩ пристигнаха специално за повторното изпълнение на „Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер.

Новината за успеха на постановката от миналата година на Софийската опера и балет е стигнала до почитатели на Вагнер от цял свят. Повече от час преди изпълнението на „Рейнско злато" - първото заглавие от тетралогията на Рихард Вагнер, нетърпеливи разноезични вагнерианци обсадиха театъра. Те посрещнаха с аплаузи кратките музикални откъси, изпълнени от брас секция на оркестъра на Софийската опера и балет.

Поздравления прие и авторката на стилната изложба, подредена във фоайето на Операта - 17-годишната възпитаничка на Художествената гимназия в София Рени Нинова и нейната преподавателка и автор на идеята - Александра Гогова. Изложбата е посветена на Вагнеровата тетралогия и представя визии за корици и проекти за плакати.

В продължение на два часа и половина пълната зала съпреживя „Рейнско злато". Авторът на музикалната подготовка за тетралогията, Рихард Тримборн проследи с вълнение спектакъла от режисьорската ложа.
Бурни аплаузи изпратиха вдъхновената игра на солистите Николай Петров, Светозар Рангелов, Хрисимир Дамянов, Даниел Острецов, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Стефан Владимиров, Петър Бучков, Румяна Петрова, Силвана Пръвчева, Благовеста Мекки-Цветкова, Ирина Жекова, Доротея Доротеева и Димитринка Райчева.

Много комплименти получи и изпълнението на оркестъра, дирижиран от Ерих Вехтер. Видимо развълнуван, на сцената се качи почетният президент на Международната асоциация на Вагнеровите общества и председател на Вагнеровото общество във Фрайбург Йозеф Линхарт. От името на новоизбрания президент на асоциацията Томас Краков той връчи на режисьора Пламен Карталов златна значка и флаг с логото "W" - най-високото отличие за изключителни постижения в популяризирането на музиката на Вагнер.

Като благодари на присъстващите зрители за присъствието и за интереса, Маестро Карталов припомни думите на младия Вагнер „Моето място е извън Германия", което стана повод Йозеф Линхарт да допълни, че може би великият композитор е имал предвид България.

Със сигурност българската постановка на „Пръстена" ще получи още по-широк отзив зад граница след като почитателите на Вагнер от Германия възторжено споделиха, че видяното в София превъзхожда постановки на Байройт.

Своите възторзи пред режисьора Пламен Карталов изразиха и пристигнали почитатели на композитора от Великобритания, които с нетърпение очакват следващите представления от Вагнеровата тетралогия в София.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.