• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Образователното министерство се отказа от идеята да се учи през юли

Образователното министерство се отказа от идеята да се учи през юли

/КРОСС/ Лятната ваканция на учениците няма да бъде намалявана и те няма да учат през юли. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

По-дългата почивка през лятото обаче ще е за сметка на намаляване на зимната, междусрочната и пролетната ваканция.

От ведомството признаха, че температурите през този месец наистина са високи, а училищата не са климатизирани.

Ресорният министър Красимир Вълчев обясни, че целта на предложението е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията. Той обаче отбеляза, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно. Вероятно последните класове ще приключват учебната година на 30 юни, добави Вълчев.

В отговор на въпрос министърът каза, че отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той.
„Най-вероятно това, което можем да кажем, тъй като утре ще обсъдим графика и със социалните партньори и с членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество - това са синдикалните организации и организациите на директорите, че ще приемем предложението да не навлизаме в юли месец, тоест след 30 юни", коментира Вълчев.

Образователният министър застана и зад промените в правилата за прием в 1-ви клас, предвиждащи 3 години уседналост на родителите:

„Каквито и критерии да заложим, ще е налице несправедливост. Има усещане за несправедливост в една част от родителите, когато имаме по-малък брой места в сравнение с търсените в определени училища. Ние продължаваме да твърдим, че критерият "близост" е най-добрият".

„Задължителната предучилищна възраст пък трябва да бъде разширена и за децата на 4 години", заяви просветният министър.

По думите му, децата които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка по-лесно се задържат в системата. Вълчев обясни, че децата, които не са били в детска градини и чийто майчин език не е български най-често отпадат от училище.

Според него те имат проблеми в училището и отпадат в прогимназиалния етап. Образователният министър уточни, че преди да постъпят в училище, те вече имат натрупан такъв дефицит и преподавателите трудно ги „избутват" до 5- 6 клас, след което отпадат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.