• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Депутатът доц. Георги Йорданов: Мечтата ни за Пловдив – културна столица на Европа може да не се сбъдне

Депутатът доц. Георги Йорданов: Мечтата ни за Пловдив – културна столица на Европа може да не се сбъдне

/КРОСС/ „Година и половина преди заветната 2019 г. мечтата ни за Пловдив като европейска столица на културата не е ясно дали ще се сбъдне", коментира народният представител от „БСП за България" доц. д-р Георги Йорданов на пресконференция днес в града на тепетата. Той припомни хронологията около инициативата от създаването на едноименната общинска фондация, спечелването на титлата, министерското постановление от 1 април 2015 г., определящо държавна субсидия в размер на 20 млн. лв, неговото неизпълнение и последвалото изменение преди две седмици.

„Истината е, че по сметките на Община Пловдив не са постъпили никакви средства", заключи народният представител.

От думите му стана ясно, че отговорът на културния министър е формално преразказване на капиталовата програма от апликационната книга на Фондацията. Доц. Йорданов силно се съмнява в изпълнението на всички заложени проекти за културна инфраструктура.

По думите му липсва както финансов, така и кадрови ресурс, който да гарантира реализацията на програмата.

„Кога ще се случат Тютюневият град, бул. Иван Вазов, проектът „Адата?", попита с безспокойство той.

На тези и други въпроси ще чакат отговор общинските съветници от БСП на извънредната сесия, която ще се проведе около 19 юли по тяхна инициатива.

Димитрина Вакрилова, член на комисията по култура в местния парламент, припомни мотивите на социалистите за нарочно заседание. На първо място кметът трябва да даде отчет като председател на УС на Фондация „Пловдив 2019".

„Прави впечатление, че от известно време той не присъства на заседанията", посочи Вакрилова.

Тя подчерта, че общинските съветници очакват от него да докладва и какво е свършил в качеството си на кмет във връзка с препоръките от доклада на комисията по мониторинг.

„Тук има и едно много важно перо - взаимодействие с републиканския бюджет", акцентира социалистката.

Тя цитира и част от тези препоръки - по-семпли и ясни послания, по-силно включване на местни културни оператори, изработване на времеви и приоритетен график за инфраструктурни проекти в т.ч. кино „Космос" и остров Адата. Вакрилова специално наблегна на точка, в която се препоръчва правителството да си спази финансовия ангажимент.

Според социалистите на тази сесия трябва да се чуят конкретните рискове и заплахи пред реалното изпълнение на планираните дейности до 2019 г.

„Ако се провали инициативата „Пловдив - европейска столица на културата", сигурно виновни ще бъдат по презумция Орешарски, Сергей Станишев или някой друг. Затова нека се проведе откровено дискусията, за да реализираме тази кауза на пловдивчани", призова общинският съветник Димитрина Вакрилова.

Според нея постановлението на МС от преди десетина дни за отпускането на 7 милиона е позитивен сигнал, но тези пари все още не са дошли. „Общинският съвет се опитва да пренасочва средства за дейности на Фондацията. Последно бяха 3 милиона лева", каза в заключение Вакрилова.

Доцент Йорданов обърна внимание и на друг проблем, а именно приетите промени в Закона за движение по пътищата.

С интересен казус ще се сблъскат обществени организации и бизнес след обнародването на промените. Става дума за текста в чл. 171, т.2а, който предвижда спиране на автомобил за период от 6 месеца до 1 година, ако водачът бъде хванат да шофира с алкохол над 0.5 промила.

„Разбира се, че у нас практиката да се сяда зад волана след употребата на алкохол вече е на опасно ниво, но как собственик на фирма за коли под наем да гарантира, че този, на когото е предоставил автомобил, ще спазва тази забрана", изтъкна доц. Йорданов.

"Същото се отнася за служебните автомобили на институции, стана ясно от думите му. Може да се окаже, че спирането на автомобила от движение за половин или една година по вина на водача, ще коства бизнеса или дейността на публична организация, например болница да остане без линейка. Вносителите на изменението не могли да дадат отговор в пленарна зала", съобщи пловдивският депутат.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.