• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Разработват доживотна ваксина срещу грип

Разработват доживотна ваксина срещу грип

/КРОСС/Тази зима ще ни атакува новият вирус „Швейцария H3 N2".

На база на статистиката от минали години може да се очаква грипът да достигне епидемични стойности в края на януари - началото на февруари, каза пред "Монитор" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. 

Щамът, който се очаква тази година - „Швейцария H3 N2", е класически по своя генетичен състав, едва ли ще има някакви особености във времето и начина на протичане. Това наистина е нов щам, изолиран е в края на 2013 година в Швейцария и не е циркулирал из нашето население. Срещу него няма създадени антитела, така че има потенциала да предизвика епидемия, обясни той. 

Д-р Кунчев заяви, че в момента сме в сезона за имунизиране и ваксините са налични в аптечната мрежа, като п рипомни, че е добре да имаме добра имунна система до започването на грипната вълна. Препоръчително е ваксинацията да е през ноември, за да може точно през зимния сезон да имаме защита.

Според специалиста единственият начин за сигурна защита си остава ваксинацията.

Друг е въпросът, че грипната ваксина има две слабости. За разлика от другите тя трябва да се прави всяка година, посочи той и добави: Това е наистина неприятно и хората се дразнят. Точно заради това в момента се хвърлят луди пари да се разработи ваксина, която не е срещу двата основни повърхностни антигена и се променят непрекъснато. Целта е, ако я направим веднъж, да сме защитени. Дали обаче това ще се случи, не знам. Може би ще стане, но не мога да кажа точно кога. Всички големи производители работят по темата. Другата й слабост е, че хората очакват, имунизирайки се в края на октомври, едва ли не да не се разболяват от нищо през зимата. А това няма как да стане, защото говорим само за защита от грипния вирус, който се очаква. Ваксината не предпазва от останалите респираторни инфекции. Но пък има и своите предимства. Грипната ваксина е много евтина - тя е между 10-12 лева. Както и да погледнете на нещата, това е по-евтино от едно лечение от грип.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.